Rietumi apsolījuši Moldovai finansiālu atbalstu simtiem miljonu eiro apmērā

© Unsplash

Rietumvalstis otrdien apsolījušas simtiem miljonu eiro atbalstam Moldovai, kas robežojas ar Ukrainu un kuras proeiropeiskā valdība apsūdzējusi Krieviju centienos destabilizēt valsti pirms oktobrī gaidāmajām vēlēšanām.

Moldova kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī jau vairākkārt saņēmusi Rietumu finansiālu palīdzību, lai tā spētu tikt galā ar bēgļu pieplūdumu un panākt lielāku neatkarību energoapgādē.

Konferencē, kurā piedalījās vairāku Rietumvalstu ārlietu ministri, tai skaitā Francijas un Vācijas ministri, Kišiņevai tika apsolīts papildu finansējums 80 miljonu eiro apmērā dotācijās un 305 miljonu eiro apmērā aizdevumos, paziņoja Moldovas valdība.

Pievienošanās Eiropas Savienībai ir Moldovas Māršala plāns," konferencē sacīja Moldovas prezidente Maija Sandu, atsaucoties ASV izstrādāto plānu vairāku Eiropas valstu atbalstam pēc Otrā pasaules kara.

"Mēs sacenšamies ar laiku," viņa piebilda, mudinot ātrāk sniegt palīdzību, kas būtu "elastīga, pieaugoša un vērsta uz mūsu vajadzībām".

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka sacīja, ka Rietumiem jāturpina atbalstīt Moldovu, kas saskaras ar Krievijas spiedienu.

Šī bija piektā šāda konference Moldovā kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Vēlēšanās 20.oktobrī Sandu kandidēs uz otro termiņu prezidenta amatā. Tajā pašā dienā notiks referendums par iestāšanos Eiropas Savienībā.

Eiropas Savienība jūnijā sāka ar Moldovu sarunas par pievienošanos blokam.

Svarīgākais