Krievija atrodas uz pilsoņu kara sliekšņa - jauns konflikts ar Čečeniju

© Pixabay.com

Šobrīd notiekošais Kaukāzā ir trauksmes zvans Krievijas Federācijai, šim reģionam kļūstot arvien militarizētākam ar lielu naudu un daudz ieročiem, raksta “Der Spiegel”.

Divi Krievijas reģioni Ziemeļkaukāzā atrodas uz pilsoņu kara sliekšņa - Čečenijas valdnieks Ramzans Kadirovs ir draudējis ar asinsatriebību miljardierim Suleimanam Kerimovam, senatoram no Dagestānas.

Šis ir mūsdienu Krievijas lielākā biznesa konflikta turpinājums, kas saistīts ar uzņēmumu “Wildberries”, kura īpašnieku šķiršanās noveda pie tā, ka katrs no uzņēmuma dibinātājiem, vīrs un sieva, savā pusē piesaistīja ietekmīgus mecenātus.

Tatjana Bakalčuka kā “aizsardzību” izmanto Dagestānas miljardieri un senatoru Suleimanu Kerimovu, savukārt viņas vīrs Vladislavs Bakalčuks vērsās pie Čečenijas līdera Kadirova.

Vispirms notika apšaude starp divu kaukāziešu klanu pārstāvjiem pie “Wildberries” biroja netālu no Kremļa, kurā bija vairāki upuri. Pēc tam Čečenijas līderis sacīja, ka Dagestānas miljardieris it kā pasūtījis viņa slepkavību, un piedraudēja viņam ar asinsatriebību. Kopš tā laika Suleimans Kerimovs ir ierobežojis savu pārvietošanos un dubultojis drošības darbinieku skaitu.

Mūsdienu Krievijas tiesību akti aizliedz asinsatriebību, tomēr šī tradīcija joprojām ir svarīga Kaukāzā.

Neskatoties uz kopīgo vēsturi un ļoti līdzīgām valodām un kultūrām, Čečenija un Dagestāna mūsdienās ir strukturētas gandrīz pretēji - Čečenija de facto ir atsevišķa valsts, kuru Maskava nekontrolē, un tās līderis Ramzans Kadirovs var darīt, ko vien vēlas. Savukārt Dagestāna faktiski atrodas federālā centra kontrolē - republiku galvenokārt kontrolē FSB un Krievijas gvarde, nevis republikas vadītājs Sergejs Meļikovs.

Šobrīd Putins acīmredzot apzināti nostāda vienus pret otriem čečenus un dagestāniešus, vienlaikus atbalstot abus un neļaujot nevienai pusei zaudēt, raksta “Der Spiegel”. Tā ir bīstama taktika reģionā, kas kļūst arvien militarizētāks - ar vairāk naudas un ieročiem, un pastāv briesmas, ka nebeidzamais Kaukāza karš turpināsies ar jaunu jaudu un pāraugs pilsoņu karā.

Svarīgākais