Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Ģirģens neredz pamatu sāktajai pārbaudei par vēlēšanu paziņojumu izsūtīšanu EDS

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Datu valsts inspekcijas (DVI) sāktajai pārbaudes procedūrai saistībā ar Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu paziņojumu izsūtīšanu, izmantojot Elektroniskās deklarēšanās sistēmu (EDS), nav juridiska pamata, uzskata iekšlietu ministrs Sands Ģirģens (KPV LV).

Iekšlietu ministrija (IeM) atgādina, ka kopš 20.maija Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), izmantojot EDS sistēmu, priekšvēlēšanu informatīvos paziņojumus nosūtīja 945 911 iedzīvotājiem, kuri ir reģistrēti kā aktīvie EDS lietotāji. Tas esot darīts, nodrošinot absolūti drošu datu apstrādi un katrs lietotājs saņēma tikai sev adresētu ziņojumu.

"Paziņojumu nosūtīšana, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta EDS sistēmu, ar mērķi informēt vēlētājus par Eiropas Parlamenta vēlēšanām un vēlēšanu iecirkņiem atbilst Vispārīgās datu aizsardzības regulā norādītajiem personas datu apstrādes principiem, proti, apstrāde ir pieļaujama, lai izpildītu uzdevumu, ko veic sabiedrības interesēs. Šajā gadījumā uzskatāms, ka vēlētāju tiesības piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir uzskatāmas par vitālām interesēm," uzsver iekšlietu ministrs.

Ministrs atgādina, ka, reaģējot uz sabiedrības sūdzībām par nesaņemtajiem drukātajiem vēlēšanu paziņojumiem, tika "operatīvi un valstiski atbildīgi" pieņemts lēmums par šo paziņojumu nosūtīšanu, izmantojot informatīvo sistēmu, kurai ir lielākais privātpersonu lietotāju skaits - EDS.

"Elektroniskā deklarēšanās sistēma ir droša, kur piekļuve tiek nodrošināta tikai autentificētiem un autorizētiem lietotājiem, piekļūstot tikai uz konkrēto lietotāju attiecināmai informācijai. Svarīgs aspekts ir tas, ka EDS ir veidota, izmantojot datu drošības un aizsardzības risinājumus," norāda Ģirģens, kurš uzskata, ka nepastāv nekādi riski vai apdraudējumi datu subjektu tiesībām un brīvībām.

"Uzskatām, ka šajā gadījumā demokrātisko procesu nodrošināšana visā Eiropas Savienībā, sabiedrības interesēs ir būtiskāka, kā potenciāli personai radītais aizskārums, saņemot šo paziņojumu, iespējams, atkārtoti. Cilvēki informē gan PMLP, gan ministriju un mani personīgi par to, ka saņem vēlēšanu informatīvos paziņojumus savās e-pasta kastītēs un Valsts ieņēmumu dienesta EDS sistēmā," norāda ministrs.

"DVI sāktajai pārbaudes procedūrai nav juridiska pamata," komentējot izskanējušo informāciju, ka inspekcija sāks pārbaudi par personas datu apstrādi, uzsver ministrs.

IeM un PMLP šajā jautājumā pauž gatavību ar inspekciju sadarboties un sniegt visu nepieciešamo informāciju.

Jau ziņots, ka iepirkumu konkursa rezultātā par vēlēšanu informatīvo paziņojumu piegādāšanu tika noslēgts līgums ar SIA "Reller" par 311 750 eiro, kurš veicis sūtījumu piegādi 1 388 858 personām. Apkopojot iedzīvotāju sūdzības par nesaņemtiem paziņojumiem, uzņēmumam ir piemērots 29 860 eiro līgumsods.