Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Ždanoka atsakās komentēt, ko domājusi ar saviem izteikumiem EP

© SCANPIX

Bijusī eiroparlamentāriete Tatjana Ždanoka (LKS) uzskata, ka Valsts drošības dienesta (VDD) sāktais kriminālprocess par viņas izteikumiem Latvijas Krievu savienības rīkotajā diskusijā Eiropas Parlamentā vērtējams kā apstiprinājums viņas paustajam viedoklim.

To bijusī politiķe norādīja aģentūrai LETA. Viņa gan attiecās komentēt, ko domājusi ar saviem izteikumiem. "Es savu izteikumus nekomentēšu. Dariet ar tiem, ko vēlaties," teica Ždanoka.

Tajā pašā laikā viņa uzskata, ka sāktais kriminālprocess ir apliecinājums tam, ka "valsts drošības iestādes piekopj savādu politiku attiecībā uz dažādām etniskām, valodas vai reliģiskām grupām".

"Man uz galda ir pieci atteikumi no VDD ierosināt krimināllietu par izteikumiem, kas bija vērsti pret zināmu cilvēku grupu. Viens no šiem iesnigumiem bija arī mans iesniegums par Saeimas deputāta Jāņa Iesalnieka (VL-TBLNNK) izteikumiem, kas ir apstiprinājums šādai savādai valsts drošības iestāžu piekoptai politikai," klāstīja Ždanoka.

Savukārt EP deputāte Inese Vaidere (JV) norādījusi, ka par saviem vārdiem ir jāatbild. "Uzsāktais kriminālprocess ir tikai likumsakarīgs sākums situācijas risināšanā, kad Ždanoka ar domubiedriem (prokremliskajiem aktīvistiem Vladimiru) Lindermanu un (Aleksandru) Gapoņenko veic darbības, kas šķeļ mūsu sabiedrību. Droši vien viņi mēģinās kriminālprocesa uzsākšanu saistīt ar vārda brīvības ierobežošanu. Tomēr šim gadījumam nav nekā kopīga ar vārda brīvību - nacionālā naida vai nesaticības izraisīšana ir kriminālpārkāpums, par ko ir jāsaņem sods atbilstoši likumam," sacīja politiķe.

Aizbildinoties ar izmeklēšanas interesēm, VVD aģentūrai LETA nekomentēja, vai kriminālprocess ir sākts par faktu vai pret Ždanoku, kā arī nekomentēja, kāds statuss politiķei šajā lietā piemērots.

Kā ziņots, VDD ir sācis kriminālprocesu saistībā ar Ždanokas februārī paustajiem izteikumiem Latvijas Krievu savienības rīkotajā diskusijā.

Ždanoka 20.februārī EP notikušajā diskusijā "Politiskā vajāšana Baltijas valstīs" izteicās, ka "mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka krievi un krieviski runājošie [Latvijā] ir tādā pašā situācijā, kā ebreji pirms Otrā pasaules kara. Mēs tiekam sodīti".