Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Mūrniece aicina Ķīnu sadarboties ar Latviju

© Ilze Zvēra/F64

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) vizītes laikā Ķīnā pauda aicinājumu tās reģionu pārstāvjiem un uzņēmējiem sadarboties ar Latviju, informēja parlamenta Preses dienestā.

Ziemeļu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāji vizītes laikā tikās ar piecu Ķīnas provinču - Sičuaņas, Čuncjinas, Guidžou, Tibetas autonomā reģiona un Šaaņsji - Tautas kongresu līderiem.

"Mūsu tikšanās no jauna apliecina, ka Ķīna ir atvērta sadarbībai ekonomikas, inovāciju, transporta, izglītības un kultūras jomās. Latvija tam ir gatava," uzsvēra Mūrniece, spīkeriem galvaspilsētā Pekinā un Sičuaņas galvaspilsētā Čendu tiekoties ar Ķīnas reģionu pārstāvjiem un uzņēmējiem.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra Ķīnas milzīgo ekonomisko potenciālu, norādot, ka Latvijas prioritāte sadarbībā ar Ķīnu ir transports un loģistika. Latvija ir īpaši ieinteresēta un atbalsta Ķīnas Joslas un ceļa iniciatīvu, teica Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka Ķīnas reģionu un uzņēmēju iesaiste ir būtiska Joslas un ceļa iniciatīvas īstenošanā.

Saeimas priekšsēdētāja aicināja Ķīnas partnerus aktīvāk sadarboties ar Latvijas augstākajām mācību iestādēm ne tikai studentu un mācībspēku apmaiņā, bet arī nākotnes tehnoloģiju izpētē.

Mūrniece uzsvēra, ka jebkuras sadarbības pamatā ir kontakti starp cilvēkiem. Tikai iepazīstot vienam otru, mums kopīgi izdosies veicināt sadarbību arī citās jomās, sacīja politiķe. Tādēļ Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par pieaugošo Ķīnas tūristu skaitu Latvijā un aicināja Ķīnas partnerus atvērt tiešos avioreisus uz Rīgu.

NB8 valstu parlamentu priekšsēdētāji Pekinā tikās ar Ķīnas jaunajiem uzņēmējiem un pārrunāja sadarbību inovāciju jomā. Čendu spīkeri tāpat tikās ar Sičuaņas provinces vadību, kā arī provinces Tautas kongresa partijas sekretāru Vanu Dunminu. Amatpersonas arī apmeklēja Čendu Ekonomikas un tehnoloģiju zonu, kā arī vietējo "Volvo" automobiļu ražotni un "Nokia" pētniecības centru.