Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

WikiLeaks dibinātājs Asanžs balotēsies Austrālijas senāta vēlēšanās

© Scanpix/AFP

Interneta vietnes WikiLeaks dibinātājs Džulians Asanžs nolēmis startēt Austrālijas Senāta vēlēšanās, «WikiLeaks» sestdien paziņoja savā «Twitter» kontā.

Šobrīd Asanžs ir arestēts un atrodas Lielbritānijā, kur gaida tiesas spriedumu par viņa izdošanu Zviedrijai, kur viņš tiek apsūdzēts par seksuāliem noziegumiem.

Viņš kategoriski noliedz izvirzītās apsūdzības, apgalvojot, ka tās esot politiski motivēta atriebība par «WikiLeaks» darbību, kuras rezultātā internetā publicēti simti tūkstoši slepenu dokumentu.

«WikiLeaks» norāda, ka Asanža pašreizējais juridiskais status, šķiet, netraucē viņam kandidāt Austrālijas parlamenta augšpalātas vēlēšanās.

Asanžs dzimis 1971. gadā Austrālijas pilsētā Taunsvilā.

Paredzēts, ka no Leilora vēlēšanu apgabala Austrālijas vēlēšanās balotēsies vēl viens WikiLeaks pārstāvis.

«Mēs esam noskaidrojuši, ka Džūljenam Asanžam, esot aizturētam, ir iespējams kandidēt uz Austrālijas Senātu,» teikts vienā no tvītiem. «Džūljens izlēmis kandidēt.»

«WikiLeaks» paziņojis, ka 2013.gada vēlēšanās izvirzīs savu kandidātu arī pašreizējās Austrālijas premjerministres Džulijas Gilardas vēlēšanu apgabalā.

Gilarda iepriekš ir kritizējusi «WikiLeaks», atzīstot, ka vietnes īstenotā ASV slepenās diplomātiskās sarakstes publicēšana bijusi «ārkārtīgi bezatbildīga».

Austrālijas valdība uzdeva policijai pārbaidīt, vai «WikiLeaks» nav pārkāpusi arī Austrālijas likumus, taču tika konstatēts, ka ASV slepeno dokumentu publicēšana neatrodas Kanberas jurisdikcijā.