Sīrijas opozīcija aicina rietumu valstis uz militāru iejaukšanos

© Scanpix/AFP

Sīrijas opozīcija aicina Arābu līgas un rietumu valstis uz militāru intervenci valstī notiekošajā Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma vardarbībā, ziņo Reuters.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma un opozīcijas sadursmēs jau gājuši bojā 7000 cilvēku.

Sīrijas Nacionālās padomes pārstāvji preses konferencē Stambulā aicināja rietumu valstis palīdzēt vai nu ar tiešām ieroču piegādēm opozīcijai, vai karaspēka nosūtīšanu, lai nemierniekiem nodrošinātu humanitāros koridorus un "drošības zonas",vai triecieniem Sīrijas pretgaisa aizsardzības sistēmai.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija sākusi ar sabiedrotajiem nopietnas konsultācijas par militāras iejaukšanās iespējām Sīrijā. Tomēr ASV un to sabiedroto vidū pastāv domstarpības attiecībā uz militārās intervences mērogiem, termiņiem un veidiem. Patlaban ASV pūliņi tiek koncentrēti uz humānās palīdzības piegādēm un sašķeltās Sīrijas opozīcijas apvienošanu.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone šodien mudināja starptautisko sabiedrību būt vienotai, reaģējot uz asiņainajiem nemieriem Sīrijā.

"Šausminošā vardarbība», kas pāršalkusi Sīriju, "ir šokējusi pasaules sirdsapziņu", ANO Drošības padomes sēdē sacīja Klintone."Mūsuprāt, ir pienācis laiks visām valstīm - pat tām, kuras iepriekš bloķējušas mūsu pūliņus, - iestāties par humāno un politisko pieeju, ko izstrādājusi Arābu līga."

Klintone arī mudināja starptautisko sabiedrību «bez kavēšanās vai iebildumiem vienā balsī teikt, ka nevainīgu sīriešu nogalināšana ir jāpārtrauc un jāsāk politisks pārejas process.»

Savukārt ANO ģenerālsekretārs pauda pārliecību, ka Sīrijas valdība «nav spējusi pildīt savu pienākumu aizsargāt savus ļaudis un tā vietā pakļāvusi vairāku pilsētu iedzīvotājus militāram uzbrukumam un nesamērīgam spēka pielietojumam».

Kataras premjerministrs un vienlaicīgi arī šīs valsts ārlietu ministrs, šeihs Hamads bin Džasims al Tani, tiekoties ar arābu valstu un Krievijas ārlietu ministriem 10. martā Kairā, paziņoja, ka ir pienācis laiks sūtīt arābu un citu valstu karaspēkus uz nemieru pārņemto Sīriju.

Viņš arī aicināja starptautisko sabiedrību atzīt Sīrijas opozīciju, ka valsts likumīgo pārstāvi. Hamads bin Džasims al Tani ieteica Sīrijas opozīcijas dažādiem spēkiem apvienoties, lai "vienā balsī izteiktu savas tautas centienus, tādējādi spējot stāties pretī režīma tirānijai".

Arābu un Rietumvalstis līdz šim minstinājušās atzīt opozīcijas izveidoto Sīrijas Nacionālo padomi daļēji tādēļ, ka diplomāti norāda uz vienprātības trūkumu dažādu opozīcijas spēku starpā un neskaidrību vai tā spētu iegūt Sīrijas iedzīvotāju atbalstu.

Savukārt,Krievija un Ķīna jau divreiz,pirmoreiz oktobrī, bet otrreiz februārī izmantojušas veto tiesības ANO Drošības padomē, lai bloķētu tās rezolūcijas pieņemšanu par Sīriju.

Kataras premjers pauda cerību, ka tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu palīdzēs rast risinājumu Sīrijas krīzei un Krievija atbalstīs sankcijas pret vardarbīgo nemieru apspiešanu Sīrijā. Viņš uzsvēra, ka Krievijas un Ķīnas veto ANO drošības padomes rezolūcijai bija nepareizs signāls prezidenta Bašara al Asada režīmam.

Bijušais Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Kofi Annans, kas iecelts par ANO un Arābu līgas īpašo sūtni Sīrijā, rīt,13.martā, Damaskā gatavojas tikties ar Asadu un pārliecinātu viņu meklēt politisku risinājumu valstī notiekošajai asinsizliešanai.

Jau gadu bruņotā opozīcija cenšas gāzt Sīrijā četrdesmit gadus valdījušo Asadu dinastiju. Pērn prezidents Bašars al Asads solīja, ka valstī īstenos reformas, tomēr sāka oponentu ieņemto pilsētu apšaudi. Abās konflikta pusēs dzīvību zaudējuši vairāki tūkstoši cilvēku.

Sīrijā 26.februārī notika referendums, kurā 90% tā dalībnieku atbalstīja jauno valsts konstitūcijas projektu, jau iepriekš ziņoja varasiestādes. Jaunās konstitūcijas galvenā novitāte ir tā, ka tajā atcelts līdzšinējā pamatlikuma astotais punkts, kurā bija noteikta partijas Baath (Atdzimšana) vadošā loma. Šī panta vietā konstitūcijas projektā piedāvāta visu politisko partiju vienlīdzība. Brīvība ir "svētas tiesības" un personīgās brīvības pārkāpumi ir noziegums, kas sodāms pēc likuma, teikts jaunajā konstitūcijā.

Sīrija turpinās īstenot reformas un cīnīties pret terorismu, pagājušajā nedēļā apliecināja prezidents Bašars al Asads. "Sīrijas tauta, kas jau iepriekš spējusi sagraut ārzemju sazvērestības, ir no jauna pierādījusi savas spējas aizstāvēt valsti un izveidot jaunu Sīriju, apņēmīgi īstenot reformas paralēli cīņai ar ārzemju atbalstīto terorismu," sacīja Asads.