Ukrainas kara 552. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:21]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 29. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:21. Ukraina plāno gada laikā saražot un iegādāties aptuveni 200 000 kaujas dronu, otrdien paziņoja Valsts speciālo sakaru dienesta vadītājs Jurijs Šigols. Pēc Šigola teiktā, no 40 miljardiem hrivnu (viena miljarda eiro), ko valdība jūlijā piešķīra dronu ražošanai, jau iztērēti 25 miljardi (620 miljoni eiro). Tie iztērēti atbilstoši līgumiem par 22 000 uzbrukuma dronu saražošanu, no kuriem aptuveni 15 000 jau nodoti armijai. "Aptuveni 180-200 tūkstoši dronu gadā noteikti būs," pavēstīja Šigols.

21:14. Ukrainas bruņoto spēku karavīri Hersonas apgabala kreisajā krastā pacēluši Ukrainas karogu.

20:37. Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs un viņa Spānijas kolēģe Margarita Roblesa Eiropas Savienības aizsardzības ministru sanāksmes laikā otrdien Toledo vienojās, ka Spānija pagarinās savas pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS vienības dislocēšanu Igaunijā, paziņoja Igaunijas Aizsardzības ministrija.

19:55. Ukrainas pretuzbrukuma 13 nedēļu laikā dienvidos un austrumos Ukraina zaudējusi tikai piecus no 71 tanka "Leopard 2", vēsta žurnāls "Forbes"

18:28. Avarējis Krievijas Federālā drošības dienesta helikopters. Bojā gājuši bojā 3 vai 4 apkalpes locekļi, vēsta Krievijas mediji.

17:50. Vācija otrdien aizturējusi Vācijas un Krievijas pilsoni, kas tiek turēts aizdomās par militāro iekārtu, arī dronu, elektronikas komponentu pārdošanu Krievijai.

Ar sava Vācijas rietumdaļā bāzētā uzņēmuma starpniecību aizdomās turamais, kas tiek identificēts kā Valdemārs V., laikā no 2020.gada janvāra līdz 2023.gada martam 26 gadījumos eksportējis komponentus Krievijas uzņēmumam, kas ražo militārās iekārtas, pavēstīja federālā prokuratūra.

Priekšmeti, ko piegādājis aizdomās turamais, tiek izmantoti kā komponenti dronos "Orlan 10", norādīja prokuratūra, atgādinot, ka ''šīs iekārtas "Krievijas bruņotie spēki patlaban izmanto Ukrainā".

16:20. Valdība otrdien atbalstīja humānās palīdzības sūtījuma 1,493 miljonu eiro vērtībā nodošanu Čerņihivai, Ukrainā.

Kā norāda Ekonomikas ministrijā (EM), projekta mērķis ir sniegt atbalstu Ukrainai, nododot kā humāno palīdzību preces, kas nepieciešamas, lai sniegtu atbalstu ģimenēm, kas Krievijas agresijas rezultātā ir zaudējušas mājokli, un pirmsskolas izglītības iestāžu labiekārtošanai.

Projekts paredz EM sniegt palīdzību Čerņihivai atbilstoši tās lūgumam un nodot 12 moduļu mājas, mēbeles pirmsskolas iestādēm un 88 bērnu ārtelpu rotaļlaukumu aprīkojuma komplektus par kopējo vērtību 1,493 miljonu eiro apmērā.

15:15. Krievijā Maskavas Basmannijas rajona tiesa lietā par "viltus ziņām" par Krievijas armiju militāro konfliktu pētniecības projekta "Conflict Intelligence Team" dibinātājam Ruslanam Ļevijevam un žurnālistam Maiklam Naki aizmuguriski piespriedusi 11 gadus cietumā, platformā "Telegram" vēsta kanāls "Ostorožno, novosti".

Prokuratūra pieprasīja apsūdzētajiem 13 gadus stingrā režīma kolonijā.

Lieta pret Ļevijevu un Naki tika ierosināta par platformā "YouTube" publicētu video, kurā viņi runā par Krievijas atkārtotā iebrukuma devīto dienu Ukrainā.

14:00. Tuvākajā laikā nav gaidāmi Lietuvas valdības lēmumi par kontrolpunktu slēgšanu uz robežas ar Baltkrieviju, taču šādi plāni joprojām pastāv, jo draudi nemazinās, otrdien paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Šimonīte uzsvēra, ka Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina nāve nemaina situāciju, ņemot vērā Minskas režīma rīcību, kas veicina nelegālo migrāciju uz kaimiņvalstīm.

"Šajā ziņā mēs nevaram teikt, ka Baltkrievijā kaut kas ir uzlabojies. Mums patiešām jāseko līdzi situācijai, kas notiks ar "Vagner" algotņiem, un mūsu dienesti, bez šaubām, ar to nodarbojas. Bet es neuzskatītu šo situāciju par pārāk lielu apdraudējumu, taču es arī neteiktu, ka tā ir būtiski uzlabojusies, jo kāds notrieca Prigožina lidmašīnu un saskatīja nepieciešamību no viņa atbrīvoties," teica premjere.

12.46. Portāls pravda.com.ua. ziņo, ka okupētajā Krimas pussalā Krievija gatavojas jaunam mobilizācijas vilnim.

12.08. Vācijas Iekšlietu ministrija ir satraukta par Krievija dezinformācijas mērogiem, ziņu aģentūrai DPA atzinusi ministrijas amatpersona, norādot, ka pret ārvalstu manipulāciju draudiem tā izturas nopietni.

"Krievijas struktūras joprojām lielā apjomā izplata dezinformāciju. Tāpat kā iepriekš tiek izplatīti jau zināmie naratīvi un komentētas aktuālās tēmas," sacīja amatpersona. Īpaši aktīvi tiek izmantoti tādi sociālie tīkli kā "Telegram", norādīja amatpersona.

11.04. Neskatoties uz to, ka Krievija piedāvā iedzīvotājiem labas peļņas iespējas piesakoties militārajam dienestam, Kremlis joprojām saskaras ar problēmam nokomplektēt armijas rindas, jo cilvēku vēlme pievienoties armijai ir neliela, ziņo pravda.com.ua.

10.10. Ukrainas armija ielauzusies dziļāk krievu aizsardzības pozīcijās pie Robotines, par kuras atbrīvošanu Kijiva pavēstīja dienu iepriekš, otrdien paziņojis armijas pārstāvis Andrijs Kovaļovs.

"Ukrainas armijai ir panākumi Novodaniļivkas-Verboves virzienā," pavēstīja Kovaļovs. Viņš piebilda, ka ukraiņi nostiprinās ieņemtajās pozīcijās un dod triecienus krievu artilērijai.

08.47. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 261 840 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 530 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4414 tankus, 8579 bruņutransportierus, 5450 lielgabalus, 733 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 500 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4387 bezpilota lidaparātus, 1419 spārnotās raķetes, 18 kuģus un ātrlaivas, 7909 automobiļus un autocisternas, kā arī 820 specializētās tehnikas vienības.

08.04. Krievija naktī uz otrdienu piedzīvojusi kārtējo lidrobotu uzbrukumu, ziņo varasiestādes. Aizsardzības ministrija apgalvo, ka virs Tulas apgabala notriekti divi lidroboti, bet vēl viens "iznīcināts" virs Belgorodas apgabala, kas robežojas ar Ukrainu.

07.29. Šodien plkst.19 notiks noslēdzošais labdarības koncerts "Angāra saulrieti", lai sniegtu atbalstu Dnipro dzīvnieku patversmei "Pegas", kā arī raķešu uzlidojumā cietušās militārās automašīnas "Kucēns" un citu Ukrainas armijas auto remontam, informē biedrības "Tavi draugi" pārstāve Beāte Bēvalde. Koncerts notiks pie biedrības "Tavi draugi" angāra Rīgā, Ventspils ielā 50, k-3. Ieejas biļetes vietā apmeklētāji aicināti ziedot dzīvnieku barību Dnipro patversmei "Pegas" vai veikt finansiālu mērķa ziedojumu Ukrainas armijas auto remontam.

07.07. Pretendents uz Republikāņu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanām Viveks Ramasvami ir paziņojis, ka savas uzvaras gadījumā atzīs Krievijas okupētās Ukrainas teritorijas par Krievijai piederošām, kā arī bloķēs Ukrainas uzņemšanu NATO apmaiņā pret Krievijas izstāšanos no militāras savienības ar Ķīnu.

04.39. Baltkrievijas Iekšlietu ministrija jau mēnesi izsniedz Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" kaujiniekiem jaunas pases, intervijā Polijas ziņu aģentūrai PAP paziņoja opozīcijas pārstāvis - Baltkrievijas Tautas antikrīzes pārvaldes vadītājs Pāvels Latuško. Opozicionārs uzskata, ka šī pasu izsniegšana var būt saistīta ar diversiju un teroraktu gatavošanu. Viņam nav datu par to, cik šādu pasu jau izsniegts.

02.34. Krievijas armija pirmdienas vakarā apšaudīja Doneckas apgabala Toreckas pilsētu ar zalvju uguns raķešu sistēmas "Uragan" kasešu munīciju, nogalinot vienu cilvēku un ievainojot vēl trīs, paziņoja Ukrainas Ģenerālprokurora birojs.

Okupantu uzbrukumā gāja bojā 39 gadus veca sieviete, kas tobrīd veica mājas darbus savā pagalmā. Šķembu ievainojumus un kontūziju guva trīs vietējie iedzīvotāji - laulāts pāris 72 un 73 gadu vecumā un 88 gadus veca sieviete.

00.10. Ukrainas Aizsardzības ministrijas vadītājs Oleksijs Rezņikovs komentēja baumas, ka Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs varētu personīgi uzraudzīt Krievijas Federācijas Ziemeļu straumes gāzes vadu graušanas operāciju.

Iepriekš to izmeklēšanā norādīja vācu žurnālisti, atsaucoties uz saviem avotiem. Taču Rezņikovs šodien preses konferencē Kijevā šo teoriju nosauca par "muļķībām".

Viņš norādīja, ka pats personīgi nav iepazinies ar izmeklēšanas materiāliem, tomēr kopumā Zalužnijs nevar vadīt nekādas īpašas operācijas ārvalstīs. Tas nav viņa kompetencē, uzsvēra Rezņikovs.

Svarīgākais