Fico būtu pievienojies Orbānam braucienā uz Maskavu, ja to ļautu viņa veselība

© pixabay.com

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico piektdien paziņoja, ka būtu pievienojies sava Ungārijas kolēģa Viktora Orbāna braucienam uz Maskavu, ja to ļautu viņa veselības stāvoklis pēc maijā notikušā atentāta mēģinājuma.

Orbāns sadusmoja citas Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstis, piektdien dodoties vizītē uz Maskavu un tiekoties ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, kura valsts 2022. gada februārī sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā.

Orbāns šonedēļ bija apmeklējis Kijivu un ticies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski neilgi pēc tam, kad Ungārija pārņēma ES prezidentūru uz sešiem mēnešiem.

"Es gribu izteikt savu apbrīnu par Ungārijas premjeru, par to, ka viņš bez vilcināšanās braucis uz Kijivu un Maskavu," savā runā sacīja Fico.

"Ja mans veselības stāvoklis ļautu man doties, es labprāt būtu viņam pievienojies."

Tā bija Fico pirmā parādīšanās sabiedrībā, kopš viņš 15. maijā tika sašauts atentāta mēģinājumā. Fico teica runu, stāvot kājās, lai gan izskatījās novājējis un viņa balss bija vājāka nekā pirms uzbrukuma.

Fico teica vairāk nekā 15 minūtes garu runu Devinas pilī pie Bratislavas ceremonijā, kurā tika atzīmēta Svēto Kirila un Metodija ierašanās Lielmorāvijā 863. gadā, lai izplatītu kristietību slāvu tautās.

Orbāns un Fico tiek uzskatīti par Krievijas tuvākajiem sabiedrotajiem Eiropas Savienībā, un viņu vadītās valstis ir atteikušās sniegt militāru atbalstu Ukrainai.

Orbāns bija atainojis savu braucienu kā misiju kara izbeigšanai Ukrainā.

"Nekad nav pietiekami daudz miera sarunu un iniciatīvu," piektdien sacīja Fico.

59 gadus vecais Fico atveseļojas no nopietniem ievainojumiem, kurus viņš guva, kad bruņots vīrietis viņu četras reizes sašāva no neliela attāluma pēc valdības sanāksmes Slovākijas vidienē.

Šāvējam, kurš Slovākijas medijos identificēts kā 71 gadu vecs dzejnieks Jurajs Cintula, ir izvirzītas apsūdzības terorismā. Viņš atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Svarīgākais