Banka "Citadele" pirmdien sāks obligāciju pārdošanu

© MN

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Piedāvājums tiks veikts 100 miljonu eiro pirmās augstākās prioritātes nenodrošināto fiksētās/mainīgās likmes obligāciju programmā.

Plānotais obligāciju piedāvājuma apjoms ir no 10 miljoniem eiro līdz 35 miljoniem eiro gadījumā, kad pieprasījums pārsniedz piedāvājumu.

Katras obligācijas nominālvērtība ir 10 000 eiro ar fiksētu procentu likmi 5% gadā līdz procentu likmes maiņas datumam 2025.gada 14.oktobrī. Pēc procentu likmes maiņas datuma tiks piemērota mainīgā procentu likme - trīs mēnešu EURIBOR plus 2,3% gadā.

Obligācijas tiks piedāvātas par cenu 10 000 eiro par vienu obligāciju. Minimālā ieguldījuma summa ir 100 000 eiro jeb 10 obligācijas. Obligāciju dzēšanas termiņš būs divi gadi. "Citadelei" ir tiesības dzēst obligācijas pirms termiņa pēc regulatoro apstiprinājumu saņemšanas.

Piedāvājums tiek veikts, pamatojoties uz Latvijas Bankas 2.oktobrī apstiprināto programmas pamatprospektu un sākotnējiem obligāciju galīgajiem noteikumiem, ko "Citadeles" valde apstiprināja 3.oktobrī.

Neto ieņēmumus no piedāvājuma "Citadele" izmantos vispārējiem korporatīvajiem mērķiem, tostarp, lai ievērotu minimālo pašu kapitāla un atbilstīgo saistību prasības (MREL), kas piemērojamas "Citadeles" grupas konsolidācijas līmenī. Obligācijas tiks piedāvātas kvalificētiem investoriem Baltijas valstīs un citviet Eiropas Ekonomikas zonā ("EEZ").

Obligācijas plānots iekļaut regulētajā tirgū - "Nasdaq Riga" Baltijas parāda vērtspapīru sarakstā. Paredzamais kotēšanas un iekļaušanas tirdzniecībai datums ir ap 2024.gada 15.oktobri.

Piedāvājuma periods ilgs no 2024.gada 7.oktobra plkst.10 līdz 2024.gada 10.oktobra plkst.15.30 pēc Latvijas laika. "Citadelei" ir tiesības pagarināt piedāvājuma termiņu.

Pagājušajā gadā banka "Citadele" strādāja ar 91,7 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā 2022.gadā.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2023.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Aptuveni 75% bankas "Citadele" akciju pieder starptautiskai investoru grupai un citiem mazākuma akcionāriem, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā ir gandrīz 25% akciju.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais