Tokijas ūdens kļuvis bīstams zīdaiņiem

Japānas varasiestādes atzinušas, ka Tokijas ūdensvada ūdenī ir paaugstināts radiācijas līmenis, kas varētu būt bīstams bērniem līdz viena gada vecumam.

Palielinoties bažām par radioaktīvi saindētiem pārtikas produktiem, ASV kļuvusi par pirmo valsti, kas noteikusi aizliegumu Fukušimas un tuvējās prefektūrās izgatavotā piena, dārzeņu un augļu importam.

Japānas valdība vakar paziņojusi, ka Tokijas ūdensvada ūdenī konstatēts paaugstināts radioaktīvā joda-131 līmenis – tā koncentrācija divas reizes pārsniedzot maksimālo koncentrāciju, kas rekomendējama bērniem līdz gada vecumam.

Valdības pārstāvis Jukio Edano gan uzsvēris, ka vecākiem bērniem, nemaz nerunājot par pieaugušajiem, šāds radiācijas daudzums nav kaitīgs. "Pat, ja jūs šādu ūdeni dzersiet ik dienu vesela gada garumā, tas neietekmēs jūsu veselību," J. Edano sacīto citē AP. Iespējamo paniku centies kliedēt arī Seulas kodolmedicīnas eksperts Lims San Mū. "Neviens nevēlas dzert radioaktīvu ūdeni. Taču konkrētā problēma nav medicīniska, bet drīzāk psiholoģiska. Stress, kuru cilvēki saņem radioaktivitātes dēļ, ir bīstamāks par pašu radioaktivitāti," viņš uzsvēris.

BBC ziņo, ka Fukušimas AES apkaimē radiācijas līmenis ūdensvada ūdenī ir vēl augstāks un to nav ieteicams dzert arī pieaugušiem cilvēkiem. Paaugstināts radiācijas līmenis konstatēts pienā un dārzeņos, turklāt arī tajos, kas ražoti ārpus 20 kilometru bīstamās zonas, kas noteikta ap Fukušimas AES. Eksperti gan turpina apgalvot, ka pārtikas produktos esošais radiācijas līmenis cilvēku veselību, nerunājot nemaz par dzīvību, neapdraud.

Svarīgākais