Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Ap Fukušimas AES izsludina aizliegto zonu; japāņi nevar atgriezties mājās

© Scanpix

Tā kā ir skaidrs, ka avārijas sekas Fukušimas AES tuvāko mēnešu laikā novērst neizdosies, Japānas valdība ir noteikusi iebraukšanas aizliegumu tā dēvētajā evakuācijas zonā – 20 kilometru rādiusā ap reaktoru.

Gandrīz 80 000 cilvēku, kuri tur dzīvoja pirms katastrofas, šķiet, nāksies samierināties ar to, ka savās mājās viņi tik drīz atgriezties nevarēs.

«Lai novērstu cilvēku iekļūšanu evakuācijas zonā, mēs domājam par īpašu iebraukšanai aizliegto teritoriju noteikšanu,» sarunā ar AP vakar sacījis Japānas valdības pārstāvis Jukio Edano. Viņš atgādinājis, ka, ņemot vērā iedzīvotāju disciplinētību un faktu, ka Japānā pēc 11. marta postošās zemestrīces, cunami un avārijas AES tikpat kā nav reģistrēti marodierisma gadījumi, līdz šim īpašs aizliegums noteikts nebija, taču ļaudis tāpat baidījās tuvoties savām dzīvesvietām. Taču, krīzei ievelkoties (kompānija TEPCO, kurai pieder AES, atzinusi, ka tai būs nepieciešami deviņi mēneši, lai apstādinātu reaktoru), varasiestādes uzskata, ka aizliegums būs nepieciešams.

«Mēs gan pieļaujam, ka pirms tam evakuētajiem tiks dota iespēja uz īsu laiku atgriezties mājās, lai paņemtu kādas ļoti nepieciešamas mantas – protams, sekosim līdzi, lai šie priekšmeti nebūtu saindēti ar radiāciju,» uzsvēris premjera biroja pārstāvis Norijuki Šikata. Viņš piebildis, ka evakuācijas zonas dažādos apgabalos ir novērojams dažāds radiācijas līmenis, turklāt tas pastāvīgi mainās, tādēļ visi lēmumi tiks pieņemti pēc saskaņošanas ar vietējām varasiestādēm, kuras pārzina operatīvo situāciju. «Ir arī jautājumi attiecībā uz cilvēkiem, kuri evakuācijas zonā nav dzīvojuši, bet tagad mēģina tur iekļūt. Daļa no viņiem ir vienkārši ziņkārīgie, citi, iespējams, tur mēģina kaut ko nozagt. Visas šīs problēmas ir jārisina,» sacījis N. Šikata.

Valdības pārstāvji arī atzinuši, ka viņiem nav pilnas pārliecības, ka TEPCO izdosies ievērot izstrādāto avārijas seku likvidēšanas grafiku. Pašlaik galvenais uzdevums ir atbrīvot staciju no vairāk nekā 70 000 tonnu viegli radioaktīvā ūdens un atjaunot dzesēšanas iekārtu darbību. Ar optimistisku paziņojumu vakar gan nācis klajā Starptautiskās kodolenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektora vietnieks Deniss Florijs, kurš paudis pārliecību, ka liela radioaktīvo vielu izmešana no reaktora vairs nenotiks.

TEPCO vakar paziņojusi, ka sāk pieņemt pieteikumus sākotnējām kompensācijām no tiem iedzīvotājiem, kuri avārijas dēļ bijuši spiesti pamest mājas. Piedāvājums ir ļoti niecīgs – 12 000 dolāru par mājsaimniecību, norāda AP, gan piebilstot, ka šī ir tikai pirmā kompensācija, kurai sekos ievērojamākas.

AP vēsta, ka pēc 11. marta traģēdijas aptuveni 135 000 Japānas iedzīvotāju joprojām mitinās vairāk nekā 2500 patversmēs, kas ierīkotas salas ziemeļaustrumos. Apstākļi tajās ir ļoti dažādi. Vairāki simti cilvēku, piemēram, izmitināti greznajā kūrortā Grand Prince Hotel Akasaka, kur numuriņa īre vēl pagājušovasar maksāja 1750 dolārus diennaktī. Kūrortu bija paredzēts nojaukt, taču tagad tā telpas lieti noder. Pavisam citādā situācijā ir cilvēki, kuri apmetušies Natori pilsētas domes ēkā – ļaudis dzīvo ļoti lielā saspiestībā, daži pat nakšņojot automašīnās, kuru logi aizklāti ar kartona loksnēm. Valdība uzsvērusi, ka runa nav par kādu diskrimināciju. «Tas ir loģistikas jautājums. Dažas patversmes atrodas reģionos, kur joprojām nav atjaunots ceļu segums,» uzsvēris Veselības ministrijas pārstāvis Tošiki Agou. Valdība veltījusi lielus spēkus, lai uzbūvētu pagaidu mītnes tiem, kuri palikuši bez pajumtes, taču šis process rit lēnāk, nekā cerēts – tiklīdz parādās ziņa, ka atbrīvojusies kāda mītne, patversmē tiek rīkota loterija, kurā noskaidro tos laimīgos, kuriem būs iespēja pārcelties. Valstij piederošajās dzīvojamās ēkās vieta atrasta jau 4300 ģimenēm.