Ukrainas kara 564. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:06]

© EPA/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 10. septembrī. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.06. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 268 630 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 490 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4554 tankus, 8755 bruņutransportierus, 5811 lielgabalus, 760 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 509 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 316 helikopterus, 4593 bezpilota lidaparātus, 1455 spārnotās raķetes, 19 kuģus un ātrlaivas, 8338 automobiļus un autocisternas, kā arī 872 specializētās tehnikas vienības.

19.01. Vašingtonai jāpārtrauc vilcināties ar raķešu sūtīšanu Kijivai, jāpiegādā tāla darbības rādiusa raķetes un jāpaātrina iznīcinātāju piegāde Ukrainas armijai, paziņojis bijušais ASV Centrālās pavēlniecības komandieris atvaļinātais ģenerālis Deivids Petreuss.

Petreuss sacīja, ka Vašingtonai un citām rietumvalstu valdībām ir jāpārvar mēģinājumi bloķēt Kijivai būtisku palīdzību.

18.05. Ukrainas teritorijā šobrīd atrodas vairāk nekā 420 000 Krievijas militārpersonu un šajā skaitā nav iekļauti "Rosgvardija" un citu drošības struktūru kaujinieki, paziņojis Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Vadims Skibickis.

17.33. Ja Krievijas līderis Vladimirs Putins nākamgad apmeklēs G20 samitu Riodežaneiro, viņš netiks aizturēts, paziņojis Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva.

Krievijas prezidents izlaida šā gada G20 līderu sanāksmi Indijā, lai izvairītos no jebkāda riska tikt aizturētam saskaņā ar Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) orderi.

17.10. Krievijas karavīri apšaudījuši humānās palīdzības organizācijas "Road to Relief" automašīnu, kas brauca no Slovjanskas Bahmutas virzienā un kurā atradās četri ārzemnieki, no kuriem divi tika nogalināti, vēsta Spānijas laikraksts "El Mundo".

"Kad viņi brauca cauri Časov Jarai, viņu automašīnai uzbruka Krievijas karaspēks. Tieša trāpījuma rezultātā automašīna apgāzās un aizdegās," teikts organizācijas paziņojumā. Spānijas iestādes apstiprināja, ka viena no bojāgājušajām ir Spānijas pilsone 32 gadus vecā Emma Iguala. Otrs upuris bija Kanādas pilsonis Entonijs Ignats.

15.48. Rumānija svētdien paziņoja, ka tā ir izsaukusi Krievijas vēstniecības pilnvaroto pārstāvi saistībā ar drona fragmentu atrašanu savā teritorijā. Karavīri Tulčes apgabalā sestdien pārmeklējuši Plauru apvidu, kad no vietvaras pārstāvjiem saņemta informācija par iespējamām drona atlūzām. Drona atlūzas šajā apvidū šonedēļ jau tika atrastas dažu kilometru attālumā no sestdien uzieto atlūzu vietas.

15.36. Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols paziņoja, ka viņa valsts no 2025.gada sniegs Ukrainai papildu palīdzību divu miljardu dolāru apmērā, vēsta ziņu aģentūra "Yonhap". Dienvidkorejas prezidents paziņoja par jauno palīdzības paketi G20 līderu samita laikā Deli.

Iepriekš Dienvidkoreja paziņoja, ka līdz 2024.gada beigām tā sniegs Ukrainai palīdzību 300 miljonu dolāru apmērā.

13.10. Krievijas pilsoņiem, iebraucot Eiropas Savienībā (ES), var tikt konfiscētas viņu personīgās automašīnas, kā arī citas lietas, piemēram, viedtālruņi un klēpjdatori, vēsta Krievijas aģentūra RBK, atsaucoties Eiropas Komisijas (EK) skaidrojumiem.

Kā raksta RBK, EK vispirms apstiprinājusi, ka gadījumā, ja Krievijas pilsonis iebrauc ES teritorijā ar personīgo automašīnu, to var uzskatīt par nelegālu importu.

11.38. ASV apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Marks Milijs paziņojis, ka laikapstākļi ļaus Ukrainas bruņotajiem spēkiem turpināt aktīvu ofensīvu vēl 30-45 dienas.

Intervijā raidorganizācijai BBC Milijs sacīja, ka, iestājoties rudenīgiem laikapstākļiem, Ukrainas bruņotajiem spēkiem būs grūtāk manevrēt.

10.31. Krievija naktī uz svētdienu raidījusi uz Kijivas apgabalu 33 bezpilota lidaparātus kamikadzes, no kuriem 26 izdevās iznīcināt.

"Naktī uz 10.septembri tika reģistrēti 33 "Shahed" palaišanas gadījumi Kijivas apgabala virzienā. Gaisa spēku spēku un līdzekļu kaujas darba rezultātā, sadarbojoties ar citu Ukrainas Aizsardzības spēku sastāvdaļu pretgaisa aizsardzību, tika iznīcināti 26 "Shahed-136/131"," teikts Ukrainas gaisa spēku paziņojumā.

09.37. Labklājības ministrija iesniegusi izskatīšanai valdībā grozījumus, kas paredz pārdalīt 3 miljonus eiro, lai segtu izdevumus, kas radušies no 2023.gada 1.janvāra līdz 31.jūlijam saistībā ar valsts sociālo pabalstu izmaksām Ukrainas civiliedzīvotājiem.

09.06. Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva paziņojis, ka plāno "pie sarunu galda" ANO Ģenerālajā asamblejā saukt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ziņo pravda.com.ua.

00.10. Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka tikšanās laikā ar Japānas ārlietu ministru panākta vienošanās par drošības garantiju sniegšanu Ukrainai. Šobrīd abām valstīm nepieciešams sākt divpusējā dokumenta izstrādi, lai vienošanās stātos spēkā, vēsta pravda.com.ua.