Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 473. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:25]

© AP/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 11. jūnijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:25. Ukrainas militārpersonas svētdien paziņojušas par Blagodatnijas ciemata atbrīvošanu Doneckas apgabalā. Tā ir pirmā apdzīvotā vieta, par kuras atbrīvošanu paziņots ilgi gaidītā un nesen sāktā Ukrainas pretuzbrukuma laikā.

Karavīri publiskoja video, kurā redzama Ukrainas karoga pacelšana pie pussagrautas ēkas. Viņi ziņoja, ka saņēmuši gūstā arī Krievijas karavīrus.

18:36. Pēc Kahovkas HES iznīcināšanas Ukrainas dienvidos pazuduši 35 cilvēki, tai skaitā septiņi bērni, paziņojušas Ukrainas amatpersonas.

Krievijas karaspēka kontrolētais Kahovkas HES tika uzspridzināts 6.jūnijā, appludinot daļu Hersonas un Mikolajivas apgabalu. Kijiva apgalvo, ka HES uzspridzināja Krievija, lai kavētu Ukrainas pretuzbrukumu.

Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko pavēstīja, ka pēc Kahovkas HES iznīcināšanas applūda kopumā 77 pilsētas un ciemati, un Hersonā apgabalā pazuduši 35 cilvēki. Plūdu rezultātā Hersonas apgabalā pieci cilvēki gāja bojā, un viens cilvēks zaudēja dzīvību Mikolajivas apgabalā, paziņoja ministrs.

Abos reģionos no savām mājām kopumā tika evakuēti 3700 cilvēki. Hersonas pilsētā, kas ir lielākais apdzīvotais centrs HES tuvumā, ūdens līmenis sācis kristies, un vietējie iedzīvotāji sākuši atgriezties savās mājās, lai novērtētu postījumus, no notikuma vietas ziņoja AFP žurnālists.

Tikmēr glābēji ar laivām turpina evakuēt cilvēkus no visvairāk cietušajiem pilsētas rajoniem. Hersonas meteoroloģijas aģentūras darbiniece Lora Musjana sacīja, ka ūdens līmenis ir samazinājies par 1,7 metriem salīdzinājumā ar maksimālajiem mērījumiem, kas tika reģistrēti šīs nedēļas sākumā.

16:35. Kahovkas HES iznīcināšanas rezultātā Melnajā jūrā sācies atsāļošanās process, un ūdens sāļums Odesas piekrastē ir gandrīz trīs reizes zemāks par normu, svētdien paziņojusi Ukrainas Valsts vides inspekcija.

Sestdien inspektori trīs vietās Odesā paņēma jūras ūdens paraugus, lai veiktu pārbaudes. Rezultāti liecina, ka ūdens sāļums ir 2,7 reizes zemāks par normālo līmeni. Kā ziņots, Krievijas karaspēks 6.jūnijā uzspridzināja Kahovkas HES, appludinot daļu Hersonas un Mikolajivas apgabalu.

Ukrainas vides aizsardzības un dabas resursu ministrs Ruslans Strilecs paziņoja, ka Kahovkas HES sprādziena nodarītais kaitējums videi jau tiek lēsts uz vairāk nekā 55 miljardiem hrivnu.

14:14. Krievija pārvieto savas kaujas spējīgākās vienības no Hersonas virziena, paziņojusi Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

Galvenokārt tiekot pārvietotas jūras kājnieku, gaisa desanta un 49.armijas vienības. Līdz ar to Kahovkas HES iznīcināšanas mērķis kļūst acīmredzams, viņa piebilda.

Krievija, ņemot vērā savus zaudējumus un ierobežotās rezerves un saprotot, ka nespēs ierobežot Ukrainas ofensīvu dažādos virzienos, nolēma "sašaurināt" iespējamo Ukrainas bruņoto spēku aktīvo darbību ģeogrāfiju, sacīja Maļara.

Viņa skaidroja, ka Kahovkas HES acīmredzot tika uzspridzināts "ar mērķi novērst Ukrainas Aizsardzības spēku ofensīvu Hersonas apgabalā un atbrīvot nepieciešamās rezerves, lai varētu tās pārvietot uz Zaporižjas un Bahmutas apgabaliem. Maļara piebilda, ka, sagraujot Kahovkas HES, Krievijas vadība cenšas panākt, lai daļa Ukrainas armijas būtu aizņemta ar katastrofas seku likvidēšanu un nespētu atbrīvot okupētās teritorijas Dņepras upes austrumu krastā Hersonas apgabalā.

12:08. Krievijas karaspēks pēc Kahovkas HES iznīcināšanas no applūdušajām teritorijām evakuē tikai civiliedzīvotājus ar Krievijas pasēm, paziņojusi Ukrainas Bruņoto spēku operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" preses pārstāve Natālija Humeņuka.

Krievija izveidojusi kontrolpunktus gar plūdu līniju un spiež cilvēkus Dņepras upes austrumu krastā saņemt Krievijas pases, ja viņi vēlas izglābties.

"Viņi turpina savu neticamo psiholoģisko, tai skaitā morālo spiedienu uz cilvēkiem, provocējot viņus iegūt Krievijas pases, spekulējot, ka glābšanās iespējama tikai tiem, kam ir Krievijas pase. Viņi pat atvēra pasu izsniegšanas punktus kontrolpunktos, kurus izvietoja gar katastrofas zonas līniju, un glābšanas darbi tiek organizēti tikai tad, ja, ierodoties šajā punktā, saņem Krievijas pasi," sacīja Humeņuka.

Krievi arī meklē cilvēkus, kas ir lojāli Ukrainai, un cenšas pārbaudīt visu viņu ierīču saturu, lai noskaidrotu, vai viņi nav lūguši palīdzību Ukrainas pusei, piebilda Humeņuka. Krievijas karaspēks 6.jūnijā uzspridzināja Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprostu, appludinot daļu Hersonas un Mikolajivas apgabalu.

10:28. Pēc Kahovkas HES iznīcināšanas Ukrainā aptuveni 700 000 cilvēku palikuši bez pienācīgas piekļuves dzeramajam ūdenim, intervijā ziņu aģentūrai AP pavēstīja ANO ārkārtas palīdzības koordinators Mārtins Grifitss.

Grifitss sacīja, ka problēmas ar dzeramo ūdeni ir gan Ukrainas, gan Krievijas kontrolētajās teritorijās, kā arī ir problēmas ar ūdens piegādi Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) reaktoru dzesēšanai.

Applūdušas lauksaimniecības zemes, un Grifitss uzsvēra, ka plūdu postījumi gandrīz neizbēgami samazinās labības eksportu un paaugstinās pārtikas cenas visā pasaulē.

09:10. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 215 640 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 980 iebrucēji. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3926 tankus, 7631 bruņutransportieri, 3736 lielgabalus, 601 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 362 zenītartilērijas iekārtas, 314 lidmašīnas, 299 helikopterus, 3300 bezpilota lidaparātus, 1183 spārnotās raķetes, 6461 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 509 specializētās tehnikas vienības.

00.10. Kanāda plāno sniegt Ukrainai jaunu militāro palīdzību 500 miljonu dolāru apmērā, ziņo pravda.com.ua.