Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Kāpēc tik maz zinām par cilvēkiem, kas izveseļojušies no Covid-19?

© imago images/Sven Simon/Scanpix/LETA

Lai gan ik dienas tiek publicēti reģionāli, nacionāli un globāli dati par cilvēku skaitu, kuri inficējušies un miruši no Covid-19, daudz grūtāk ir apkopot datus par patieso cilvēku skaitu, kuriem izdevies izveseļoties, vēsta CNN.

Izplatoties jaunā koronavīrusa uzliesmojumam, pētnieki konstatējuši, ka ir vairākas metodes, kā uzskaitīt cilvēkus, kuri izveseļojušies, tāpēc nolemts ziņot tikai aptuvenos katras valsts skaitļus.

Džona Hopkinsa universitāte ir viena no nedaudzajām iestādēm, kas pēta izveseļošanās gadījumus. "Atveseļošanās gadījumi ārpus Ķīnas ir aptuveni un balstīti uz vietējo mediju ziņojumiem, tāpēc šie skaitļi var būt ievērojami mazāki nekā patiesībā," skaidro universitātes pārstāvis Duglass Donovans. Saskaņā ar universitātes datiem, sestdien (5. martā) pasaulē bija atveseļojušies vairāk nekā 223 000 cilvēki, bet šie dati ir tikai par apstiprinātiem gadījumiem.

Tomēr atveseļošanās gadījumu skaits ir ļoti būtisks, jo patiesais inficēto skaits palīdzētu labāk noteikt slimības "pīķa" un "norieta" laiku, apgalvo profesors, ārsts Bala Hots. Šobrīd nav pierādījumu, ka cilvēki, kuri atveseļojušies no Covid-19 var otreiz ar to saslimt. Hots norāda, ka identificējot cilvēkis, kuri izveseļojušies, būtu iespējams noteikt tos, kuriem izdevies izstrādāt imunitāti pret jauno koronavīrusu.

Jāpiezīmē, ka liela daļa cilvēku Covid-19 izslimo mājās, nevienam par to neziņojot. Sarežģīts ir arī process, kas palīdz atzīt par pilnīgi veselu Covid-19 slimnieku, kurš veseļojas mājās. Šādam pacientam jāatbilsts trīs pazīmēm - vismaz 72 stundas nedrīkst būt paaugstināta ķermeņa temperatūra, turklāt tās pazemināšanai nedrīkst lietot medikamentus; jābūt novērstiem arī citiem Covid-19 simptomiem, piemēram, klepum un elpas trūkumam; kopš pirmo simptomu parādīšanās ir jābūt pagājušām vismaz 7 dienām.

Ja šie kritēriji atbilst, cilvēkam ir jāveic vēl divi Covid-19 testi ar 24 stundu intervālu.

Atveseļošanās arī nenozīmē, ka cilvēks uzreiz jūtas labi. Hots norāda, ka daudzi no viņa pacientiem arī pēc atveseļošanās, kas atbilst visiem kritērijiem, jutušies noguruši un viņiem joprojām bijis klepus.Tāpēc ārsts norāda, ka pilnīga atveseļošanās var prasīt vairākas nedēļas.

Precīzu datu iegūšanu sarežģī arī tas, ka atveseļošanās nenozīmē to, ka cilvēks vairs nav vīrusa nēsātājs. Vīruss organismā var uzkavēties ilgu laiku. Kādā Uhaņā veiktā pētījumā secināts, ka, lai gan pacienti atbilda kritērijiem, lai tiktu izrakstīti no slimnīcas, Covid-19 to organismā bija saglabājies vēl 13 dienas pēc visu slimības simptomu izzušanas.

"The Lancet" medicīnas žurnālā publicētā pētījumā atklāts, ka vīruss izārstēta pacienta organismā uzturējies pat 37 dienas pēc atveseļošanās. Dati parādīja, ka vidēji vīruss uzturās organismā 20 dienas, skaitot no slimības pirmās dienas. Īsākais novērotais vīrusa dzīves ilgums pacienta organismā bija astoņas dienas, bet visilgākais - 37 dienas, atklāja pētnieki.