Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Satiksme ar sērgas skarto Itāliju netiek pārtraukta

© AP/SCANPIX/LETA

Itālijā ir sācies koronavīrusa uzliesmojums. Katru dienu no Itālijas uz Latviju atlido pasažieru lidmašīna, reizēm pat divas. Lidmašīna var atvest arī vīrusu. Varbūt tas jau ir noticis.

Eiropas slimību kontroles un profilakses centrs vakar pusdienlaikā atjaunoja datus par koronavīrusa izplatību. Eiropā vairākās valstīs konstatēti viens divi izolēti gadījumi. Nedaudz vairāk nekā desmit saslimušie Vācijā, Francijā un Apvienotajā Karalistē. Savukārt Itālijā slimība ir izgājusi ārpus kontroles un saslimušo skaits strauji aug. Vairs nav iespējams izsekot inficēšanās ķēdei. Divās diennaktīs jau 132 gadījumi. Vietējos medijos līdz vakarpusei vēstīja jau par 160 gadījumiem, un līdz ar sērgas statistikas kāpumu iedzīvotāju vidū aug satraukums.

Gaisā jūtama masu psihoze

Neatkarīgā sazinājās ar Itālijā dzīvojošu tautieti - Agnesi Hercmani, un, vērojot tur notiekošo, viņa secina, ka Latvijai vajadzētu noslēgt cilvēku plūsmu no Itālijas. Citādi šo sērgu neizbēgami ievazās arī pie mums. Iespējams, tas jau ir noticis, jo vīrusam ir pagarš inkubācijas periods. Tāpēc viens cilvēks, nenojaušot, ka ir slims, var aplipināt desmitiem citu. «Tikai pēdējās divās dienās viņi ir sākuši pārbaudīt cilvēkus, un jau ir 160 saslimušo. Un pirms tam taču nebija nekādu aizdomu. Un tie visi cilvēki ir brīvi braukuši sabiedriskajā transportā, gājuši uz darbu, uz veikalu - bez sejas maskām. Viņi ir aplipinājuši citus. Tikai daudzi nemaz neiet pārbaudīties. Vispār gaisā ir tāda masu psihoze jūtama,» stāsta Agnese. Milānā un arī Turīnā - pavisam netālu no vietas, kur Agnese Hercmane dzīvo, visas skolas esot slēgtas, veikali izpirkti tukši. Dezinfekcijas līdzekļu cenas uzkāpušas no dažiem eiro gandrīz līdz simtam. Cilvēki sēž mājās un baidās, jo par sekmīgiem izārstēšanās gadījumiem nav ziņots, bet par divu cilvēku nāvi gan. Un vakar pret vakaru vēl trešais nomira. Venēcijas festivāls un citi masu pasākumi ir atcelti. Tiek ziņots, ka 11 pilsētām noteikta karantīna, kas skar aptuveni 50 000 cilvēku. Tajās nedrīkst patvaļīgi iebraukt, nedrīkst izbraukt.

Paplašināts piesardzības saraksts

Aizvakar uz pāris stundām dzelzceļa satiksmi no Itālijas apturēja Austrija. Bija aizdomas, ka vilcienā atrodas kāds saslimis ceļotāju pāris. Taču pēc tam satiksme tika atjaunota, un līdz vakardienas vakaram nekādi jauni starptautiski ceļošanas ierobežojumi, kas attiektos uz Šengenas zonu, nebija izdoti. Attiecīgi arī viens vai divi avioreisi dienā no Milānas turpina nolaisties lidostā Rīga.

Vakar uz ārkārtas sanāksmi pulcējās Valsts operatīvā medicīniskā komisija. Tajā darbojas visu nozīmīgāko valsts veselības institūciju vadītāji. Ceļošanas ierobežojumus viņi neuzskata par nepieciešamiem, taču paplašināja valstu un reģionu sarakstu, uz kuriem tiek attiecināti piesardzības pasākumi. Šobrīd saraksts izskatās sekojoši: Ķīna, Dienvidkoreja, Irāna, kā arī Itālijas Lombardijas un Veneto apgabali.

Jāievēro distance

Ieviestie piesardzības pasākumi ir ceļotāju labprātīga novērošana 14 dienu garumā un viņu atskaitīšanās par pašsajūtu epidemiologiem. Bērniem pēc atgriešanās no šīm valstīm tiek ieteikts šai periodā vispār neapmeklēt skolu. Savukārt, ja tiek konstatēti gripai līdzīgi simptomi, nekavējoties jāzvana ātrajai palīdzībai, un tālāk jau mediķi rīkosies pēc īpašiem algoritmiem un vadlīnijām. Izolēs pacientu un, ja paveiksies, arī izārstēs. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam bijuši jau 10 gadījumi, kad bijušas aizdomas par koronavīrusa saslimšanu, jo cilvēki slikti sajutušies pēc atgriešanās no ceļojuma. Par laimi, nevienā gadījumā aizdomas neapstiprinājās.

Mediķi īpaši uzsver, ka slēpt saslimšanu nekādā ziņā nedrīkst. Tas ir gan saslimušā paša, gan visas sabiedrības labā. Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs skaidro, ka tāpēc arī ceļošana netiek ierobežota, jo daudz sliktāk būtu, ja saslimušie cilvēki censtos pārvietoties starp valstīm slepus.

Ņemot vērā faktu, ka šobrīd situācijai kopumā ir tendence pasliktināties, cilvēkiem ir jāievēro maksimāla piesardzība, īpaši, ja nākas apmeklēt riska valstis vai kontaktēties ar cilvēkiem no tām. Padomi sevis pasargāšanai ir tādi paši kā attiecībā uz gripu: ieturēt distanci no cilvēka, kurš šķauda, klepo un puņķojas. Regulāri ar ziepēm mazgāt rokas. Nepieskarties pie sejas ar nemazgātām rokām. Savukārt, ja pašam slimums nāk virsū, šķaudīt kaut vai piedurknē, bet tikai ne citiem cilvēkiem virsū.

DER ZINĀT

Latvijas vēstniecības Itālijā brīdinājums

Sakarā ar Lombardijas, Veneto un Pjemontes reģionos konstatētajiem koronavīrusa inficēšanās gadījumiem vīrusa skartajos rajonos tiks noteikti ierobežojoši pasākumi. Uzturoties vai plānojot ceļojumu uz minētajiem reģioniem, Ārlietu ministrija aicina sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Latvijas vēstniecība Itālijā informē, ka pašlaik karantīna ir noteikta: Vò Euganeo, Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo un San Fiorano. Minēto komūnu teritorijā ir ierobežota iebraukšana un izbraukšana.

Lombardijas reģionā plānots slēgt izglītības iestādes un muzejus, kā arī atcelt kultūras pasākumus; Veneto, Piemonte, Alto Adige, Friuli Venezia Giulia - šajos reģionos visas izglītības iestādes, savukārt reģionā Emilia Romagna un Ligūrijā plānots apturēt universitāšu darbību.

Pašlaik ir apstiprināti 132 saslimšanas gadījumi, no kuriem 26 saslimušie atrodas intensīvās terapijas nodaļā.

Vēstniecības rīcībā NAV informācijas, ka inficēto personu vidū būtu Latvijas valstspiederīgie.

Itālijas Veselības ministrijas bezmaksas informatīvais tālr. 1500 (itāļu, angļu un ķīniešu valodā) 24 h diennaktī.

Ja esat nonācis ārkārtas situācijā, aicinām nekavējoties sazināties ar Latvijas vēstniecību Itālijā pa tālr. +39 06 8841 237 vai Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26337711 vai e-pastu: palidziba@mfa.gov.lv.

Koronavīrusa inficēšanās gadījumi Eiropā (24. februāris)

Itālija 132

Vācija 16

Apvienotā Karaliste 13

Francija 12

Spānija 2

Krievija 2

Beļģija 1

Somija 1

Zviedrija 1

Dati: Eiropas slimību kontroles un profilakses centrs