Berlīne noraida Erdogana lūgumu uzrunāt Vācijā dzīvojošos turkus

© scanpix

Vācija pirmdien paziņoja, ka noraidījusi Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana lūgumu nākamnedēļ Hamburgā paredzētā G20 samita laikā uzrunāt Vācijā dzīvojošos etniskos turkus.

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls pavēstīja, ka Berlīne ir saņēmusi Erdoana lūgumu uzrunāt turku diasporu.

"Pirms vairākām nedēļām es skaidroju maniem Turcijas kolēģiem, ka, mūsuprāt, tā nebūtu laba doma," ministrs norādīja vizītes laikā Krievijā. Gabriēls skaidroja, ka 7.un 8.jūlijā Hamburgā paredzētā G20 samita dēļ policijas resursi būs ierobežoti.

"Es arī diezgan atklāti pateicu, ka šāda uzstāšanās nebūtu piemērota, ņemot vērā pašreizējo konflikta situāciju ar Turciju," piebilda ministrs. Viņš arī uzsvēra, ka pašā samitā Erdogans tiks "uzņemts ar godu".

Sociāldemokrātus (SPD) pārstāvošais Gabriēls arī "saprotot" partijas kanclera amata kandidātu Martinu Šulcu, kurš izteicies, ka "ārvalstu politiķiem, kuri ļaunprātīgi izmanto mūsu vērtības nevajadzētu ļaut Vācijā teikt musinošas runas".

"Es nevēlos, lai Erdogana kungs, kurš Turcijā iesloga opozīcijas pārstāvju un žurnālistus, Vācijā rīkotu plaša mēroga pasākumus," Šulcs paziņoja laikrakstam "Bild".

Erdogans pēdējo reizi Vācijas turkus uzrunāja Karlsrūē, Vācijas rietumos, 2015.gada maijā.

Abu valstu attiecības ir pasliktinājušās kopš pērnā gada jūlijā Turcijā notikušā apvērsuma mēģinājuma un tās varasiestāžu vēršanās pret iespējamajiem puča rīkotājiem.

Scanpix

Attiecības vēl vairāk pasliktināja Turcijas politiķu centieni aģitēt Vācijā pirms šī gada aprīlī notikušā referenduma par Turcijas prezidenta pilnvaru palielināšanu.

Turcijā arī šogad par terorismu tika ieslodzīts Vācijas laikraksta "Die Welt " žurnālists Denizs Jidžels.

Savukārt jūnijā Vācija nolēma pārvest savus Indžirlikas gaisa spēku bāzē Turcijā dislocētos karavīrus uz Jordāniju, šādā veidā reaģējot uz Turcijas aizliegumu Vācijas parlamenta deputātiem apmeklēt bāzi.

Svarīgākais