Krievija apsūdz Lielbritāniju "diplomātiskās ētikas" pārkāpšanā

© Max Avdeev

Krievijas Ārlietu ministrija, reaģējot uz Lielbritānijas aizsardzības ministra Maikla Falona brīdinājumu, ka Maskava varētu apdraudēt arī Baltijas valstis, apsūdzējusi viņu "diplomātiskās ētikas" pārkāpšanā, vēsta Krievijas neatkarīgais televīzijas kanāls "Dozhd".

"Brīfinga formāts liedz ļoti atklāti izteikties par šādām tēmām, taču Falona kunga izteikumi atrodas jau aiz diplomātiskās ētikas robežām," ministrijas pārstāvja Aleksandra Lukaševiča teikto citē aģentūra "Interfax". "Absolūti nepieņemamie raksturojumi, kurus viņš devis Krievijas Federācijai, man ar kaut ko atgādināja pagājušā gada ASV prezidenta Baraka Obamas uzstāšanos [ANO] Ģenerālajā asamblejā, kas Krieviju ierindoja valsts galveno izaicinājumu skaitā."

Lukaševičs piebildis, ka Krievija atradīšot "veidus, kā reaģēt uz šiem ministra kunga paziņojumiem".

Viņš norādījis, ka valstis, kas saņem palīdzību no NATO, "neslēpj, ka tas viss tiek darīts, lai atvairītu mītiskos Krievijas draudus, kuru nav bijis un nav".

Tajā pašā laikā Lukaševičs apgalvojis, ka NATO radot reālus draudus Krievijai, kas Maskavai esot jāņem vērā militārajā plānošanā.

Kā ziņots, Falons trešdien medijiem norādīja, ka Krievijas pielietotā situācijas destabilizēšanas taktika Ukrainā varētu tikt izmantota arī Baltijas valstīs.

Ministrs uzsvēra, ka NATO jābūt gatavai jebkāda veida Krievijas agresijas formai, un brīdināja par "reālām un pastāvošām" briesmām NATO dalībvalstīm Baltijā.

"NATO jābūt gatavai jebkādai Krievijas agresijai, lai ko tas maksātu. NATO tam gatavojas," paziņoja Falons. "Esmu noraizējies par Putinu. Es esmu norūpējies par spiedienu uz Baltijas valstīm, par to, kā viņš pārbauda NATO."

Ir "ļoti reālas un pastāvošas briesmas", ka Krievija Baltijas valstīs varētu atkārtot slēptā kara tehniku, par kuras lietošanu Ukrainā tā tiek apsūdzēta, sacīja Falons.

Aizsardzības ministrs norādīja, ka situācija, kuru izraisījusi Krievijas agresija pret Ukrainu, nav jauns Aukstais karš, jo tas ir jau "diezgan silts".

Falons atsaucās uz tuvu Lielbritānijas gaisa telpai lidojošo Krievijas bumbvedēju pārtveršanu un Igaunijas policista sagūstīšanu, kas saasināja saspringtās Maskavas un Tallinas attiecības.

"Pāri Ukrainas robežai brauc tanki un bruņojums, un Igaunijas robežsargs tika sagūstīts un joprojām nav atbrīvots," norādījis Falons. "Kad pa Lamanšu lido lidmašīnas, kad pa Ziemeļjūru peld zemūdenes, man šķiet, tas paliek siltāks."

Svarīgākais