Jau iepriekš aizturētajam taksistam Sidorovam izvirzītas oficiālas apsūdzības spiegošanā

© Dmitrijs Suļžics / F64

Valsts drošības dienests (VDD) šonedēļ rosinājis prokuratūrai apsūdzēt divas personas, tostarp jau iepriekš zināmo taksistu Sergeju Sidorovu par spiegošanu Krievijas labā, noskaidroja aģentūra LETA.

Otra persona, pret kuru lūgts sākt kriminālvajāšanu, ir kāda sieviete. Aģentūrai LETA zināms, ka viņa ir Aleksandra Dubjago māte. Dubjago 2022.gada 10.maijā pie okupācijas pieminekļa Pārdaugavā staigāja ar Krievijas karogu. Par šīm darbībām pret Dubjago tika sākts kriminālprocess un Dubjago pat kādu laiku pavadīja apcietinājumā, taču vēlāk VDD lietu izbeidza.

VDD aģentūru LETA informēja, ka kriminālprocesu pret personām dienests sāka šā gada 2.maijā par neizpaužamu ziņu vākšanu nolūkā tās nodot ārvalstij vai ārvalsts organizācijai tieši vai ar citas personas starpniecību.

Kriminālprocesā VDD ir veicis kriminālprocesuālās darbības vairākos objektos Rīgā un tās apkaimē.

Kā liecina VDD izmeklēšanas laikā iegūtā informācija, personas nelikumīgi vāca un nodeva Krievijai neizpaužamas ziņas par citām personām, kuras Latvijā tiek turētas aizdomās par spiegošanu un kurām ir piemērots apcietinājums.

Abām aizdomās turētajām personām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas tiesā patlaban ir krimināllieta, kurā par spiegošanu Krievijas labā apsūdzēts taksists Sidorovs. Šajā lietā Sidorovam sākotnēji bija piemērots apcietinājums, taču pēcāk tiesa to atcēla, līdz Sidorovu VDD aizturēja šonedēļ prokuratūrai nodotajā lietā.

Lietas iztiesāšana tika sakta 5.aprīlī, kad prokurore Zane Lodziņa nolasīja apsūdzību. Šajā lietā Sidorovam bija piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

No apsūdzības izriet, ka 2022.gada oktobrī platformā "Telegram" tika izveidots kanāls "Baltijas antifašisti" un ar to saistīti kanāli, kuros tika vākta informācija nolūkā palīdzēt Krievijai un tās dienestiem vērsties pret Latvijas drošību.

"Baltijas antifašistu" uzturētajos "Telegram" kanālos regulāri tika ievietoti aicinājumi personām Latvijā vākt ziņas, kas būtu saistošas Krievijas izlūkošanas un drošības dienestiem. Tāpat bijuši aicinājumi iegūt ziņas par jebkādām ikdienas norisēm Latvijas aizsardzības sistēmā, Latvijas starptautisko sadarbību, NATO aizsardzības plāniem, NATO dalībvalstu praktiskajām aktivitātēm Latvijas teritorijā, kā arī ziņas par Latvijā notiekošiem atbalsta pasākumiem Ukrainai.

Atsevišķos gadījumos ierakstos bijis neslēpti norādīts, ka šī informācija tiks nodota Krievijas Izmeklēšanas komitejai vai Federālajam drošības dienestam (FSB). Savukārt stratēģiskas nozīmes un operatīvi taktiska rakstura izlūkziņas primāri nepieciešamas Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba galvenajai izlūkošanas pārvaldei.

Atsaucoties šādiem vēstījumiem, Sidorovs ideoloģisku motīvu vadīts piekritis vākt ziņas, apzinoties, ka tās tālāk tiks nodotas Krievijas dienestiem, uzsvērusi apsūdzība.

Latvijā

Šogad reģistrēti 710 patvēruma lūdzēju iesniegumi, un īpaši daudz tādu saņemts no Tadžikistānas pilsoņiem, trešdien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē pastāstīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšniece Maira Roze.

Svarīgākais