Krievija grib palielināt savu darbību Špicbergenas salā

© Scanpix/AFP

Krievija līdz 2015. gadam plāno ievērojami palielināt savu zinātnisko darbību Špicbergenas salā, vēsta Interfakss.

Plānos ietilpst pārbūvēt vairākas ēkas, kuru nojaukšanu iepriekš prasījusi Norvēģijas valdība. Kā norāda aģentūra Interfakss atsaucoties uz Krievijas zinātniskā centra Špicbergenā koncepciju, pašlaik Špicbergenas salā ir tikai divas ēkas, kas derīgas, lai tur ziemas apstākļos uzturētos zinātnieki. Viena ir hidrometeoroloģiskā obserbvatorija "Barencburga", otra Kolas zinātniskā centra ēka. Abās ēkās kopā var izvietot tikai ap 30 zinātnieku.

Krievija vēlas palielināt zinātnisko pētijumu skaitu ģeoloģijā, atmosfēras, klimata un vides monitoringā, izpētīt lielākas arktiskās teritorijas un ik gadu ar satelītiekārtu palīdzību nosūtīt informāciju par veikto zinātnisko darbu.

Tādēļ plānots, ka 2015. gadā iespēja Špicbergenas salā strādāt būs vismaz 100 krievu zinātniekiem, kā arī radīt iespēju salā iziet praksi vismaz 50 studentiem un aspirantiem.

Pabeidzot ēku pārbūves darbus salā Krievija plāno tur izvietot laboratoriju korpusus, piecus zinātniskos poligonus, noliktavas, garāžu, satelītiekārtu punktu, kā arī palielināt ēku skaitu, kur izvietot ekspedīciju dalībniekus.

Svalbarda arhipelāga Špicbergenas sala ir Norvēģijas teritorija, kurai piešķirts īpašs statuss. Pēc starptautiskā līguma, kuru ratificējušas vairāk kā 50 valstis, arhipelāgs ir demilitarizēta zona, bet dalībvalstīsm ir tiesības izmantot Špicbergenas teritoriālos ūdeņus un dabas resursus.

2012. gadā Norvēģijas valdība iestājās pret Krievijas zin;atnisko ēku celtniecību un pieprasīja nojaukt uzvceltās konstrukcijas, jo Krievija to celtniecību nebija saskaņojusi ar Špicbergenas gubernatoru.

Svarīgākais