Sieviete pikta: Latvijā sirds zāles maksā 70 eiro, Lietuvā identiskas - 24 eiro

© Oksana Džadana/MN

Kāpēc starp Baltijas valstīm Latvijā ir visdārgākās zāles? Šo jautājumu sev uzdevuši daudzi. Tāpēc, ja ir iespēja, zāles tiek pirktas kaimiņos.

"Visi šūmējas par degvielas cenām, kas starp Latviju un Lietuvu atšķiras par kādiem 20 centiem. Mana šūmēšanās ir par zālēm. Bieži kādas pretsāpju tabletes, kas izrakstītas terapijā, nopērku Lietuvā, jo ir par kādu eiro lētāk, bet šoreiz jau šis ir par daudz.
Konkrētās zāles tēvam ir izrakstītas sirds un operēto asinsvadu dēļ. Tik mazu devu NVD nekompensē, aptiekās maksā vidēji 65-70 eiro. Izrakstītas ilgstošai terapijai.
Vidējam pensionāram liela summa tikai par vienām zālēm. Aizbraucot uz Lietuvu, tur šīs zāles maksā 24 eiro. Kā tas ir iespējams, ka tur tās maksā 3x lētāk, bez kompensācijām, bez nekā, vienkārši ieejot aptiekā ar recepti uz rokas?
Kādā laimīgo muļķu zemē mēs te dzīvojam? Varbūt ir laiks ierobežot uzcenojumus zālēm?" vietnē "Facebook" taujā Baiba.
Aptieku biedrības valdes priekšsēdētāja Agnese Ritene raidījumā "Uz līnijas" skaidro: "Baltijas valstīm nav vienotie zāļu iepirkumi. Katra no valstīm iepērk zāles individuāli, katrai valstij ir sava kompensējamo zāļu sistēma, katrai ir savs zāļu reģistrs. Bet es pieņemu - ja visas valstis iepirkumu veiktu kopā, varbūt cenas būtu vienādas. Bet jāņem vērā, ka katrai valstij ir atšķirīgs PVN recepšu zālēm - Latvijai 12%, Lietuvā 5%, Igaunijā 9%. Cenu atšķirības var veidoties arī no tā, cik daudzi medikamenti ir iekļauti valsts kompensējamo zāļu sarakstā. Arī šajā jautājumā Latvija atpaliek. Mums ir 30% atšķirība starp pārējām Baltijas valstīm - mums ir viszemākā kompensējamā summa uz vienu iedzīvotāju."

Svarīgākais