Kādas jaunās māmiņas skaudrā atzīšanās saceļ kājās soctīklus

© Ruta Kalmuka/MN

Bērna ienākšana ģimenē ir skaists un emocionāli piesātināts brīdis. Taču līdzās laimei un priekam ir arī rūpes, atbildība par mazo dzīvību un, protams, ne mazāk svarīgs jautājums - finansiālā stabilitāte.

Kādas jaunās māmiņas skaudrā atzīšanās, kāds viņai bijis bērna kopšanas atvaļinājums, sacēlis milzu ažiotāžu vietnē "X". Līdzīgu stāstu var pastāstīt daudzas mammas.

"Pirmo algu pēc BKA gaidu kā atbrīvošanu, kā iespēju atkal uzelpot. Ar to es, protams, nedomāju braukt ceļojumos, bet gan sākt dzēst parādu, nopirkt kādu apģērbu, kas nav humpalas, un varbūt pat atsākt krāsot matus pie friziera. Grūta tā finanšu bedre pēc bērna piedzimšanas," raksta jaunā māmiņa.

Agnese: Svēts komentārs, BKA posms ir finansiāli smags! Arī periodos pēc tam, ja mazie slimo un jāņem slimības lapas, taču pamazām viss sakārtojas, gan mazie mazāk slimo, gan nauda ienāk labāk. Izturību!

Trusis: Pievienojos. Atsāku strādāt īsi pirms mazules 1 gada jubilejas. Par laimi, ir, kas paliek ar mazo. Rēķinu, ka paies vismaz gads, kamēr atdošu visu BKA laikā ievārītos parādus. Tai skaitā ātros kredītus. Slikti, protams, ka paņēmu. A, ko man bija darīt?

Ilze: Šī ir tik ļoti daudzām sievietēm rūgtā realitāte un sekas tam, ka esi izvēlējusies dzemdēt bērnu/-us. Būtu jābūt otrādi (it īpaši ar LV demogrāfijas rādītāju kritumu). Un iztiksim bez "a kur tad vīrs / vajag vīru", "jāpelna vairāk", "nav ko čīkstēt".

Mārtiņš: Par šo pilnībā piekrītu. Ja gribam uzlabot demogrāfisko situāciju, šo ir jāsakārto! Pagājušajā gadā Latvijā piedzima 14 121 bērns, tāpēc es atsakos ticēt, ka būtu tik liela problēma tos 12-18 mēnešus izmaksāt vismaz tikpat lielu summu, cik iepriekš vidēji bija ienākumi mēnesī.

Jānis: Man vislielākais šoks bija, ka tiek reāli papostīta sieviešu pensija. Ja savos "spēka gados" paņemsi otru maiņu, haltūru u.c. un piepelnīsi kaut kā klāt, tad pensijā var spēka/veselības nepietikt! Žēl, patiešām žēl, ka sievietes tiek sodītas par to, ka dzemdē!

Katrīna: Jābūt otrādi - tas ir tā, ka visām dzemdētājām mums tagad jāmaksā dubultā alga? Bērns ir katra individuāla atbildība, gluži tāpat kā finanšu plānošana.

Marta: Diemžēl, realitāte tāda, ka tādas sekas, kad ģimenē ienāk bērns. BKA ir tikai tāds treniņš kā būs turpmāk.

Laura: Es nesaprotu tos, kas te raksta "bet Tu pati gribēji bērnus, valstij (MAN) viņus nav jāuztur, ņem ko dod, priecājies" utt. Vai tad kāds prasa nodrošināt kaut kādu nereālu milzu pabalstu? Es tikai gribu iet BKA mierīgu sirdi un saņemt tikpat, cik saņēmu algu, nevis uz pusi mazāk!

Svarīgākais