Krievijā ievieš kriminālatbildību par dubultpilsonības nedeklarēšanu

© Scanpix

Krievijā piektdien ieviests likums, ar kuru noteikts, ka varasiestāžu neinformēšana par dubultpilsonību vai pastāvīgā iedzīvotāja statusu citā valstī ir noziegums, kas sodāms ar naudas sodu vai sabiedriskajiem darbiem.

Krievijas pilsoņiem ir pienākums informēt federālo imigrācijas dienestu divu mēnešu laikā pēc citas valsts pilsonības iegūšanas vai uzturēšanās atļaujas saņemšanas citā valstī. Par šīs prasības neievērošanu var tikt piespriests naudassods līdz 200 000 rubļu (4233 eiro) vai arī līdz 400 stundām sabiedriskajos darbos.

Šāda likuma norma bijusi nepieciešama, jo iedzīvotājiem ar dubultpilsonību esot dalīta lojalitāte, paskaidroja amatpersonas.

"Ja cilvēks to slēpj kaut kāda iemesla dēļ, tad rodas jautājums, ko viņš slēpj," sacīja parlamenta apakšnama spīkera vietnieks Sergejs Ņeverovs. "Galu galā, kad cilvēks iegūst pilsonību, viņš iegūst ne tikai tiesības, bet arī pienākumus pret valsti, par kuras pilsoni viņš ir kļuvis."

Prezidents Vladimirs Putins jau martā atbalstīja šo iniciatīvu.

"Mums pavisam noteikti ir jāzina un ir tiesības zināt, kas dzīvo Krievijā un ko viņi šeit dara," sacīja Putins.

Likums var tikt izmantots kā pamats, lai apšaubītu varasiestāžu kritiķu lojalitāti, norāda analītiķi.

"Fakts, ka cilvēkam ir otra pase, nekādā ziņā nenozīmē, ka viņš ir tautas ienaidnieks, bet, ja tas būs nepieciešams, to var izmantot kā kompromitējošu informāciju pret viņu, piemēram, ja viņš kritizē varasiestādes," sacīja neatkarīgais politikas eksperts Aleksandrs Morozovs.

"Šādi likumi tiek pieņemti "katram gadījumam", bet tie jau sabiedrībā rada pašcenzūras un baiļu atmosfēru," viņš piebilda.

Krievijas valsts mediji uzsvērti mēdz norādīt, ka cilvēktiesību aizstāvības kustības veterānei Ludmilai Aleksejevai ir ASV pilsonība. To aktīviste ieguva, kad disidentiskās darbības dēļ viņai bija jāpamet PSRS.

Likuma prasības neattiecas uz Krievijas pilsoņiem, kas "pastāvīgi" dzīvo ārzemēs.

Tie, kuriem jau ir dubultpilsonība, tā ir jādeklarē divus mēnešus pēc likuma stāšanās spēkā.

Izņēmums attiecināts uz Krievijas okupētās Krimas iedzīvotājiem, kuriem pēc aneksijas ir izsniegtas Krievijas pases. Viņiem dubultpilsonība nav jādeklarē līdz 2016.gadam.