Starptautiskie novērotāji ziņo par balsošanas apgrūtinājumiem Gruzijas parlamenta vēlēšanās

© Pixabay

Gruzijā sestdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, kurās sevi par uzvarētājām pasludinājušas gan valdošā partija, gan opozīcija, bija vērojams spiediens uz vēlētājiem un nevienlīdzīgi spēles noteikumi, svētdien paziņoja starptautiskie novērotāji.

Balsošanu "apgrūtināja nevienlīdzīgi spēles noteikumi, spiediens un spriedze", teikts Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA), Eiropas Parlamenta un NATO Parlamentārās asamblejas kopīgās novērošanas misijas paziņojumā, kurā arī paustas bažas par rezultātu ticamību.

Lai gan vēlētājiem tika piedāvāta izvēle starp 18 kandidātu sarakstiem un kandidāti kopumā varēja brīvi īstenot priekšvēlēšanu kampaņu, vēlēšanās bija vērojama iesakņojusies polarizācija un bažas par nesen pieņemtajiem tiesību aktiem un to ietekmi uz pamatbrīvībām un pilsonisko sabiedrību, kā arī ļoti šķeļoša kampaņas retorika, un tika saņemti daudzi ziņojumi par spiedienu uz vēlētājiem, teikts starptautisko novērotāju paziņojumā.

Novērošanas misija norādījusi, ka padziļinās politiskā sašķeltība, kā arī ievērojama finanšu resursu nelīdzsvarotība un valdošās partijas "Gruzijas sapnis" daudzās priekšrocības veicina jau tā nevienlīdzīgos spēles noteikumus. Gatavojoties vēlēšanām, daudzas pilsoniskās sabiedrības organizācijas ziņoja par "likuma par ārvalstu ietekmes caurskatāmību" stigmatizējošo ietekmi, kā arī par uzbrukumiem un iebiedēšanas gadījumiem. Uzbrukumi, iebiedēšana un iespējamās sankcijas par šī likuma neievērošanu ietekmēja pilsoniskās sabiedrības organizāciju spēju veikt savu darbu bez nepamatota spiediena.

Novērotāji konstatējuši, ka tiesiskais regulējums ir piemērots demokrātisku vēlēšanu rīkošanai. Tomēr dažas iepriekšējās pozitīvās izmaiņas tika atceltas ar nesenajiem grozījumiem, un vairāki ilgstoši izteikti novērotāju ieteikumi joprojām nav ņemti vērā. Turklāt kampaņu finansēšanas uzraudzības efektivitāti mazināja ierobežotā īstenošana un bažas par uzraudzības iestādes objektivitāti un politisko instrumentalizāciju.

Šīs vēlēšanas iezīmēja augsta politiskās un plašsaziņas līdzekļu polarizācija, naida runa pret opozīciju un pilsonisko sabiedrību un antagonisms pret prezidenta amatu," sacīja EPPA delegācijas vadītājs Julians Bulajs.

"Vēlēšanu kvalitāte atspoguļoja priekšvēlēšanu periodu. Ņemot vērā balsu pirkšanas gadījumus, plaši izplatīto spiedienu un partiju organizētu iebiedēšanu pirms vēlēšanām un to laikā, jo īpaši lauku apvidos, jautājumus par valsts iestāžu objektivitāti, mēs paužam bažas par vēlēšanu apstākļiem, jo īpaši par nevienlīdzīgajiem konkurences apstākļiem, kas mazina uzticību vēlēšanu rezultātiem un izskaidro reakciju uz vēlēšanu rezultātiem. Iestādēm ir jārisina šie jautājumi," viņš uzsvēra.

Kampaņā izmantotā valoda un tēli bija ļoti šķeļoši. Kampaņas laikā valdošās partijas pārstāvji publiski paziņoja par nodomu pēc vēlēšanām aizliegt galvenās opozīcijas partijas. Novērotāji arī pievērsuši uzmanību ziņojumiem par iebiedēšanu, piespiešanu un spiedienu uz vēlētājiem, jo īpaši uz valsts sektora darbiniekiem un citām grupām, radot bažas par dažu vēlētāju iespējām nodot savu balsi, nebaidoties no atriebības, teikts novērotāju paziņojumā..

Jau vēstīts, ka Gruzijas centrālā vēlēšanu komisija svētdien paziņoja, ka valdošā partija "Gruzijas sapnis" sestdien notikušajās vēlēšanās ieguvusi vairākumu valsts parlamentā. Savukārt opozīcija uzskata rezultātus par viltotiem. Vairāk šeit.