VESELĪBU: Kāpēc lietot ziv­ju eļ­ļu?

© F64

Ja bū­tu ie­spē­jams lie­tot ti­kai vie­nu uz­tu­ra ba­gā­ti­nā­tā­ju, lai­kam gan dau­dzi cil­vē­ki iz­vē­lē­tos tie­ši ziv­ju eļ­ļu. At­šķi­rī­bā no da­žā­diem ek­so­tis­kiem brī­nu­miem, kas nāk mo­dē un drīz vien tiek aiz­mir­sti, ziv­ju eļ­ļa ir iz­tu­rē­ju­si lai­ka pār­bau­di, un tās lab­vē­lī­gā ie­tek­me uz mū­su ve­se­lī­bu ir pie­rā­dī­ta. Pē­tī­ju­mu re­zul­tā­ti ļauj uz­zi­nāt par ziv­ju eļ­ļu ar­vien vai­rāk, un, pa­ma­to­jo­ties uz tiem, tiek piln­vei­do­ta gan ziv­ju eļ­ļas ra­žo­ša­na, gan lie­to­ša­nas ie­tei­ku­mi, lai pa­nāk­tu mak­si­mā­li la­bu efek­tu.

Aug arī sa­bied­rī­bas zi­nā­ša­nas un iz­prat­ne par to, kā ziv­ju eļ­ļa strā­dā mū­su or­ga­nis­ma la­bā. Ar­vien ma­zāk ir to cil­vē­ku, ku­ri do­mā, ka šis pro­dukts va­ja­dzīgs ti­kai tum­ša­jā un auk­sta­jā ga­da­lai­kā, - tāds vie­dok­lis pa­stā­vē­ja se­nāk, kad par gal­ve­no ziv­ju eļ­ļas vēr­tī­bu ti­ka uz­ska­tīts D vi­ta­mīns. Nu jau lie­lā­kā da­ļa zi­na, ka ziv­ju eļ­ļā ir ne­pie­sā­ti­nā­tās ome­ga-3 tauk­skā­bes, kas ne­pie­cie­ša­mas vi­tā­li sva­rī­gu or­ga­nis­ma fun­kci­ju no­dro­ši­nā­ša­nai. Gal­ve­nās no tām ir eiko­za­pen­ta­ēn­skā­be (EPS) un do­ko­za­hek­sa­ēn­skā­be (DHS).

Ko dod ome­ga-3

Ome­ga-3 tauk­skā­bes ir va­ja­dzī­gas, lai ra­žo­tu cil­vē­ka or­ga­nis­mā bio­lo­ģis­ki ak­tī­vus sa­vie­no­ju­mus, kas ie­tek­mē asins plūs­mu un ko­agu­lā­ci­jas sis­tē­mu, asins­spie­die­nu un ie­kai­su­ma pro­ce­sus.

To po­zi­tī­vā ie­tek­me uz sirds un asins­va­du ve­se­lī­bu ir pie­rā­dī­ta jau sen. Tās ir bū­tis­kas atero­skle­ro­zes pro­fi­lak­sei, ner­vu sis­tē­mas, re­dzes un imūn­sis­tē­mas stip­ri­nā­ša­nai, pa­līdz sa­gla­bāt ve­se­lī­gu ādu un lo­cī­ta­vas. Jaun­āko pē­tī­ju­mu da­ti lie­ci­na, ka ome­ga-3 tauk­skā­bēm ir bū­tis­ka lo­ma acs tīk­le­nes ve­se­lī­bas uz­tu­rē­ša­nā. Tās īpa­ši lie­lā kon­cen­trā­ci­jā at­ro­da­mas acs tīk­le­nes šū­nās, tā­dēļ grūt­nie­cī­bas lai­kā jā­no­dro­ši­na pie­tie­kams ome­ga-3 lī­me­nis, lai bēr­na acis at­tīs­tī­tos nor­mā­li. Ome­ga-3 tauk­skā­bes ne­pie­cie­ša­mas arī sma­dze­ņu dar­bī­bas no­dro­ši­nā­ša­nai - sma­dze­nes ir vis­tau­kai­nā­kais or­gāns, jo di­vas treš­da­ļas no to ma­sas vei­do fos­fo­li­pī­di. Sma­dze­ņu šū­nu mem­brā­nu fos­fo­li­pī­du sa­stā­vā ir daudz DHS. Uz­ņe­mot DHS pie­tie­ka­mā dau­dzu­mā, tiek no­dro­ši­nā­ta nor­mā­la in­for­mā­ci­jas ap­mai­ņa starp šū­nām, bet, ja tās trūkst, cil­vē­kam kļūst grū­tāk kon­cen­trē­ties un sa­gla­bāt uz­ma­nī­bu, vā­ji­nās īs­lai­cī­gā at­mi­ņa, var ras­ties mā­cī­ša­nās trau­cē­ju­mi. Tiek pē­tī­ta arī ome­ga-3 tauk­skāb­ju sais­tī­ba ar da­žā­dām ci­tām no­ri­sēm mū­su or­ga­nis­mā.

Jā­uz­ņem no ār­pu­ses

Ome­ga - 3 tauk­skā­bes pie­der pie t.s. ne­aiz­stā­ja­mo tauk­skāb­ju gru­pas, pro­ti, or­ga­nisms pats tās ne­sin­te­zē, tā­dēļ šīs tauk­skā­bes ir jā­uz­ņem no ār­pu­ses, ar uz­tu­ru. Vis­la­bāk zi­nā­mais ome­ga-3 tauk­skāb­ju avots ir trek­nās zi­vis - tun­či, sar­dī­nes, skum­bri­jas, siļ­ķes, la­ši u.c., kā arī ziv­ju, jo se­viš­ķi men­cu, ak­nas. Ome­ga-3 tauk­skā­bes sa­sto­pa­mas arī lin­sēk­lās, val­riek­stos un pro­duk­tos, ku­ri tiek spe­ci­āli ba­gā­ti­nā­ti ar šīm tauk­skā­bēm (pie­mē­ram, olas vai jo­gur­ti). Pē­tī­ju­mi lie­ci­na, ka ome­ga-3 tauk­skā­bes, kas nāk no augu valsts - t.s. īso ķē­žu tauk­skā­bes, ne­dod tā­du pa­šu efek­tu kā EPS un DHS, jo or­ga­nis­mam vēl jā­pār­vei­do tās iz­man­to­ja­mā for­mā, kas pra­sa lai­ku.

Ti­pis­kā mūs­die­nu Lat­vi­jas ie­dzī­vo­tā­ju ēdien­kar­te, ku­rā ir sa­lī­dzi­no­ši daudz ga­ļas un kar­tu­pe­ļu, bet maz ziv­ju un jū­ras pro­duk­tu, sa­tur ne­pie­tie­ka­mu ome­ga-3 tauk­skāb­ju dau­dzu­mu. Da­ļa cil­vē­ku ne­var zi­vis at­ļau­ties dār­dzī­bas dēļ, ci­tiem tās ne­gar­šo, ci­ti bai­dās, ka zi­vis va­rē­tu sa­tu­rēt kai­tī­gas vie­las, kas ta­jās no­nāk no pie­sār­ņo­tās vi­des. Ta­jā pa­šā lai­kā, ap­zi­no­ties, ka ne­pie­cie­šams uz­ņemt ome­ga-3 tauk­skā­bes, ar­vien vai­rāk cil­vē­ku iz­vē­las ba­gā­ti­nāt sa­vu uz­tu­ru ar ziv­ju eļ­ļu.

A un D vi­ta­mīns

Ziv­ju eļ­ļā ir arī da­bis­kie A un D vi­ta­mī­ni. A vi­ta­mīns ir va­ja­dzīgs imu­ni­tā­tes vei­do­ša­nai un re­dzes at­tīs­tī­bai, sa­vu­kārt D vi­ta­mīns pie­da­lās kal­ci­ja viel­mai­ņā, un bez tā nav ie­spē­ja­ma piln­vēr­tī­ga kau­lu sis­tē­mas at­tīs­tī­ba. Vi­ta­mī­nu at­tie­cī­bai ir jā­būt sa­ba­lan­sē­tai, lai or­ga­nisms tos va­rē­tu uz­ņemt un iz­man­tot. Ziv­ju eļ­ļa ir labs A un D vi­ta­mī­nu avots, jo tur šie vi­ta­mī­ni ir da­bis­kā, tau­kos šķīs­to­šā for­mā un or­ga­nisms tos uz­ņem la­bāk ne­kā ūde­nī šķīs­to­šā for­mā, kā­dā tie mēdz būt da­žā­dos ci­tos pre­pa­rā­tos. D vi­ta­mīns ne ti­kai uz­tur kaul­au­du ve­se­lī­bu, bet arī pa­aug­sti­na or­ga­nis­ma pre­to­ša­nās spē­ju da­žā­dām sli­mī­bām - stip­ri­na imu­ni­tā­ti, re­gu­lē vai­rog­dzie­dze­ra dar­bī­bu un nor­ma­li­zē asins­spie­die­nu. A vi­ta­mīns ie­tek­mē cil­vē­ka aug­ša­nas pro­ce­sus, uz­la­bo ādas stā­vok­li, sek­mē or­ga­nis­ma pre­tes­tī­bu in­fek­ci­jām un no­dro­ši­na epi­tē­lij­šū­nu at­tīs­tī­bu. Tas ie­tilpst re­dzes pig­men­ta sa­stā­vā. A vi­ta­mī­na trū­kums iz­rai­sa re­dzes pa­slik­ti­nā­ša­nos krēs­las lai­kā.

NO­DE­RĪ­GI

  • Pie­au­gu­šam cil­vē­kam ve­se­lī­bas uz­tu­rē­ša­nai dien­nak­tī ie­tei­cams uz­ņemt ap­tu­ve­ni vie­nu gra­mu ome­ga-3 tauk­skāb­ju, kas nāk no zi­vīm un jū­ras pro­duk­tiem.
  • Par to, kā­das ziv­ju eļ­ļas de­vas dot zī­dai­nim, no­teik­ti jā­ap­sprie­žas ar ār­stu, kurš no­vē­ro ma­zu­ļa at­tīs­tī­bu. Ne­re­ti ārsts ie­sa­ka bēr­nam lie­tot arī kā­du vi­ta­mī­nu kom­plek­su, un tad jā­rau­gās, lai A un D vi­ta­mī­ni ne­tik­tu pār­do­zē­ti.
  • Pēr­kot ziv­ju eļ­ļu, uz­ma­nī­ba jā­pie­vērš ne ti­kai ziv­ju eļ­ļas dau­dzu­mam, bet tie­ši ome­ga-3 tauk­skāb­ju kon­cen­trā­ci­jai kat­rā de­vā. Tai jā­būt no­rā­dī­tai uz pro­duk­ta ie­pa­ko­ju­ma. No­piet­ni ra­žo­tā­ji mar­ķē­ju­mā sniedz in­for­mā­ci­ju par EPS un DHS dau­dzu­mu sa­vā pro­duk­tā.
  • Par vis­la­bāk uz­ņe­ma­mām uz­ska­ta ome­ga-3 tauk­skā­bes, kas ir da­bis­ku trig­li­ce­rī­du for­mā.
  • Ziv­ju eļ­ļu ie­tei­cams lie­tot ēša­nas lai­kā vai pēc ēša­nas.
  • Lie­to­jot ziv­ju eļ­ļu, jā­ie­vē­ro uz ie­pa­ko­ju­ma no­rā­dī­tās de­vas, ja vien ārsts nav no­tei­cis ci­tā­di.

Saistītās ziņas

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais