Vasaras ziedi priecē acis tikai īsu brīdi, bet, ja vēlies to skaistumu paturēt ilgāk, saldētava var kļūt par pārsteidzoši efektīvu palīgu! Šī metode neprasa īpašu aprīkojumu un ir ļoti vienkārša. Ar idejām dalās “gardeningknowhow.com”.
Ziedu saldēšanas princips ir vienkāršs - ziedi tiek strauji sasaldēti, tādējādi saglabājot to formu un krāsu, pirms tie sāk vīst. Vislabāk der mazi, blīvi ziedi, piemēram, neļķes, rozītes, margrietiņas vai lavanda.
Lielziedu augiem ziedlapiņas var kļūt trauslas, tāpēc ar tiem jābūt uzmanīgākam.
Pirms saldēšanas ziedus vajadzētu viegli nosusināt, lai uz tiem nebūtu lieka mitruma. Tad tos novieto uz cepamā papīra vienā kārtā, lai nesalīp, un ievieto saldētavā. Kad ziedi ir pilnībā sasaluši, tos var pārlikt hermētiskā traukā vai maisiņā. Tiesa gan - šī metode prasa lielu, ietilpīgu un, galvenais tukšu saldētavu.
Otra, pieejamāka metode, ir ledus trauciņu izmantošana - smalkākus ziediņus var ievietot katru savā šūnā, bet var arī veidot nelielas kompozīcijas, kuras pārlej ar ūdeni, iegūstot ledus gabaliņus.
Sasaldētie ziedi lieliski noder gan svētku dekorācijām, gan ikdienas radošiem projektiem. Tos var izmantot, lai rotātu tortes, desertus vai kokteiļus - īpaši iespaidīgi izskatīsies ziedi, iesaldēti ledus kubiņos dzērieniem.
Ja ziedus plānots izmantot ēdienos vai dzērienos, ļoti svarīgi izvēlēties tikai drošas, ēdamas sugas! Populāri un droši ēdami augi ir, piemēram, kliņģerītes, vijolītes, nasturcijas, lavanda un rožu ziedlapiņas (vēlams no dārza, kur tās nav apstrādātas ar pesticīdiem).
Jāizvairās no dekoratīviem, bet indīgiem augiem, piemēram, oleandra, miera lilijas vai hortenzijas, jo tie var radīt veselības problēmas pat nelielos daudzumos!
Fotogrāfi tos bieži izmanto fotosesiju fonos un kompozīcijās, jo tie nezaudē savu vizuālo pievilcību pat pēc atkausēšanas, ja tos lieto nekavējoties.
Sasaldētos ziedus var pievienot aromātiskai vannai ziemas garajos vakaros, iemest dzērienā (gan karstā, gan aukstā), atlaidināt un izmantot dekorēšanai desertiem.
Jāņem vērā, ka šī metode saglabā ziedu izskatu, bet ne pagarina to svaigumu pēc atkausēšanas - tie ātri zaudēs stingrumu, tāpēc izmanto tos uzreiz pēc izņemšanas no saldētavas!