Turpinās ierobežot lielos slimību pabalstus

Lai ierobežotu nepamatoti lielu slimības pabalstu izmaksu, iecerēts veikt izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē stāstīja Labklājības ministrijas (LM) speciālisti. Pašlaik jau ir spēkā kārtība, lai nepieļautu slimošanas apzinātu novilcināšanu, proti, ja cilvēks slimo ilgāk par 45 dienām, viņš obligāti jānosūta uz darbnespējas ārstu komisiju.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) direktores vietniece Maija Groduma stāstīja, ka šogad ir samazinājies gan slimības pabalstu apmērs, gan šo pabalstu saņemšanas ilgums. Pabalstu pieprasīšanas gadījumu skaits samazinājies par turpat desmit procentiem, bet slimības dienu skaits par 15,2 procentiem.

No 139 tūkstošiem šogad reģistrēto slimības pabalstu pieprasīšanas gadījumu vairāk nekā piektajā daļā darba nespēja bijusi ilgāka par 45 dienām (pagājušajā gadā – 19 procenti), bet četros procentos gadījumu – ilgāka par sešiem mēnešiem. Tāpēc Veselības inspekcijas vadītājs Egils Harasimjuks atzina, ka ne vienmēr un ne visos gadījumos var apgalvot, ka cilvēki simulē slimošanu – krīzes laikā veselības stāvoklis pasliktinās, daudzas slimības saasinās. Lielākā daļa sūdzību, kuras izskatījusi inspekcija, bijušas no darba devējiem, kuri uzskatījuši, ka, iespējams, viņu darbinieki simulē saslimšanu un darba nespējas lapas piešķirtas nelikumīgi. Taču E. Harasimjuks atzina, ka, izvērtējot šīs sūdzības, tikai atsevišķos gadījumos patiešām bijuši apzināti pārkāpumi, bet lielākajā daļā konstatēts, ka darba nespējas lapu aizpildīšanā pieļautas atsevišķas kļūdas.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) norādīja: visai augsts risks, ka tieši slimības pabalsti tiek pieprasīti negodprātīgi.

Lai turpinātu cīnīties ar nelikumīgām slimības lapām, Labklājības ministrija izstrādā jaunus Ministru kabineta grozījumus, lai slimības pabalstu aprēķinātu, neņemot vērā lielāko un mazāko sociālās apdrošināšanas iemaksu algu. Aprēķinot sociālās apdrošināšanas iemaksu vidējo algu slimības, kā arī maternitātes, paternitātes, vecāku un apbedīšanas pabalsta piešķiršanai, netiktu ņemta vērā lielākā un mazākā darba samaksa 12 mēnešu periodā pirms slimības pabalsta piešķiršanas, līdzīgi kā bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas gadījumā.

Svarīgākais