Nepietiek naudas pacientu rehabilitācijai

Naudas trūkuma dēļ valsts finansētā veselības aprūpe pamazām kļūst par darbības imitāciju un tas var radīt neatgriezeniskas sekas pacientu veselībai, - informē TV3 raidījums "Nekā personīga".

Ja valsts naudu nepiešķirs tagad, tad, piemēram, nacionālajā rehabilitācijas centrā Vaivaros būs tādi pacienti, kuri nekad vairs nespēs atgūt kustību spējas, kaut vai tādā līmenī, lai paši sevi varētu apkopt.

Rehabilitācijas centrs Vaivaros jau ilgāku laiku strādā ar nepilnu jaudu, jo krīzes dēļ ieviesto līdzmaksājumu 9,5 latus dienā daudzi nevar atļauties. Gadā sarēķinot, sanāk, ka jau tagad apmēram 600 pacienti vienkārši ir devušies uz mājām, nespējot samaksāt.

Naudas trūkuma dēļ Vaivaros jau pagājušajā gadā atlaisti 150 darbinieki, atlikušajiem samazinātas algas. Taču tagad no Veselības ministrijas pienākušas ziņas, ka finanses jāgriež vēl.

Tas nozīmē, ka pat bērniem, kuri līdz šim no līdzmaksājuma bija atbrīvoti un kuru rehabilitāciju pati ministrija ir noteikusi par prioritāti, ārstēšanās laiks būs jāsamazina aptuveni uz pusi. Vaivaru ārsti uzskata, ka tad rehabilitācija vispār zaudē jēgu.

No ministrijas skanot ieteikumi, ka ekonomijas nolūkos ārsti varētu ar šādiem pacientiem strādāt grupās. Vaivaros nesaprot, vai smieties vai raudāt, jo te visi zina, ka rezultātu var sasniegt tikai individuāli un rūpīgi izvingrinot katru pacientu.

Jaunais finansējuma modelis pamazām par imitāciju padarītu arī tādu par prioritāriem atzīto pacientu glābšanu kā insulta slimnieki un ventilējamie. Piemēram, pēc ērču encefalīta radītām komplikācijām pacientam pie mākslīgās elpināšanas aparāta var nākties būt pieslēgtam vairākus mēnešus vai pat gadu.

Visā šai laikā, lai pacientu vingrinātu un apkoptu, strādā vesela speciālistu brigāde. Taču uz visu to šāda pacienta rehabilitēšanai tagad plānots piešķirt 471 latu uz, piemēram, gadu, bet tikai skābeklim vien mēnesī ir vajadzīgi 400 lati.

Līdzīga situācija ir arī bērniem ar cerebrālo trieku. Viss komplekss viena bērna rehabilitācijai tagad jāveic par 471 latu, taču tikai muskuļus atslābinošai botulīna toksīna injekcijai vien ir nepieciešami 200 lati. Atlikušais 271 lats līdz šim tika izmantots visu rehabilitācijas procedūru veikšanai.

Veselības ministri Baibu Rozentāli Vaivaru centrs rakstiski esot informējis jau pirms vairākām nedēļām, taču uzreiz situāciju pārrunāt nav izdevies, jo ministre devās komandējumā uz Ķīnu.

"Es nekad neattaisnoju darbības imitāciju. Viņa daudzās nozarēs ir, darbības imitācija, bet medicīnā tā absolūti nav attaisnojama. Tur vai nu ir rezultāts, vai nav rezultāta," tā Rozentāle.

Uz jautājumu, kad viņa plāno tikties ar Vaivaru centra vadību, Rozentāle atbildēja izvairīgi: "Es šobrīd nevaru tā skaidri pateikt, bet es saprotu, ka jautājums, pēc jūsu aktualizētā, iespējams, ir samilzis un tas varētu būt arī nākamajā nedēļā."

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.