Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

FOTO: Rīgas centrā notiek 16.marta pasākumi; dežūrē liels skaits policistu

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Sestdien, 16.martā, Rīgā notiks vairāki leģionāru piemiņai veltīti pasākumi. Ap plkst.9.30 situācija pie Brīvības pieminekļa ir mierīga, kārtību uzrauga liels skaits likumsargu.

Lai izvairītos no pretēju viedokļu paudēju fiziskiem konfliktiem tradicionālajos leģionāru piemiņas dienas pasākumos, Brīvības pieminekļa laukums jau agrā rītā bija apjozts ar dzeltenajām policijas barjerām.

Situāciju Brīvības pieminekļa apkārtnē patlaban uzrauga daudz likumsargu, pārsvarā pašvaldības policisti. Uz Aspazijas bulvāra un Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra stāvēšanai novietoti vismaz septiņi policijas mikroautobusi, trīs "Rīgas satiksmes" autobusi un viens trolejbuss, kuri, visticamāk, tiek izmantoti likumsargu vajadzībām.

Jau tradicionāli biedrība "Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa" no plkst.11.00 līdz 13.00 rīkos gājienu no Rīgas Sv.Jāņa baznīcas-Kaļķu ielai-Brīvības laukumam, kur tas noslēgsies ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa. Plānots, ka pasākumā piedalīsies 100 cilvēki.

Tāpat biedrība "Nacionālo karavīru atbalstam" no plkst.7 līdz 13 rīkos sapulci Brīvības laukumā. Tās mērķis ir atgādināt par 1944.gada 16.martā noritējušajām Latviešu leģiona kaujām un skaidrot Latvijas un Latviešu leģiona 2.Pasaules kara vēsturi garāmejošiem interesentiem. Plānots, ka šajā pasākumā piedalīsies 20 cilvēku.

Zināms, ka Rīgas dome mainījusi biedrības "Latvijas Antinacistiskā komiteja" pieteiktā 16.marta pasākuma pieļaujamo norises vietu un novirzījusi to uz Bastejkalnu, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Uģis Vidauskis.

Biedrība pieteikusi sapulci "Waffen SS" upuru piemiņai no plkst.9 līdz plkst.13 un vēlējās to rīkot Brīvības laukumā. Tomēr, līdzīgi kā citus gadus, pašvaldība lēmusi pasākuma norisi pārvirzīt uz Bastejkalnu. Pēc Vidauska teiktā, organizatori neiebilstot pret norises vietas maiņu, taču neesot mierā ar to, ka no plkst.11 viņiem aizliegts izmantot skaņu pastiprinošas ierīces. Šajā pasākumā plānotais dalībnieku skaits ir 100.

Runājot par 16.marta pasākumiem Rīgā Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis šonedēļ norādīja, ka arī šogad pastāv provokāciju risks, taču pamata lielām bažām neesot.

Šogad gan 16.marta pasākumi atšķirsies ar to, ka tie notiks brīvdienā. Ķuzis pieļāva, ka daļai cilvēku varētu būt interese atnākt un paskatīties, kas notiek. Tomēr policijas priekšnieks aicināja saprast, ka tā nav nekāda izrāde vai šovs. "Vienkārši novērot un kaut kādā veidā veidot kritisko masu, tas nav vajadzīgs," viņš uzsvēra.

Savukārt Valsts drošības dienests prognozē, ka 16.marta pasākumos piedalīsies arī radikāli noskaņotas personas, cenšoties realizēt savas personiskās intereses.

Tāpat kā iepriekšējos gados arī šogad 16.martā Rīgas centrā norisināsies pasākumi, kas pulcēs pretēju viedokļu paudējus, līdz ar to pastāv viedokļu sadursmes riski, atzina dienestā.

Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā. Daļa sabiedrības uzskata, ka šie cilvēki cerēja cīnīties par neatkarīgu Latviju, citi - ka viņi bija fašistu līdzskrējēji, bet vēl citi - ka kara laika apstākļu upuri, kuri pret savu gribu nonākuši frontē.