KNAB vadītājs: neviens no Balakleiska izteiktajiem pārmetumiem nav pamatots

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāja Ruslana Balakleiska pārmetumi birojam varētu būt skaidrojami kā aizstāvība pēc tam, kad viņš atlaists no amata, šādu viedokli šorīt telekompānijā LNT pauda KNAB vadītājs Jaroslavs Strelčenoks.

Ikvienam cilvēkam ir tiesības uz aizstāvību, un Balakleiskis izvēlējies aizstāvēties šādā veidā, izteicās Strelčenoks, paužot neizpratni, kāpēc atlaistais KNAB izmeklētājs, vēl strādājot birojā, nav vērsies ar savām bažām un aizdomām pie viņa kā iestādes vadītāja.

Strelčenoks pauda nostāju, ka neviens no Balakleiska izteiktajiem pārmetumiem nav pamatots. Balakleiskis ir vērsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, kura kā uzraugošā iestāde arī dos biroja darba vērtējumu, atzīmēja KNAB vadītājs.

Biroja priekšnieks bija atnesis uz televīzijas studiju arī visai bērnišķīgi veidoto plakātu no KNAB bijušā priekšnieka vietnieka Alvja Vilka kabineta, balstoties uz kuru Balakleiskis bija devis mājienus par KNAB angažētību par labu "Vienotībai", uzsverot, ka tas kā joks tapis kādā biroja saliedēšanas pasākumā.

Runājot par Balakleiska pārmetumiem par KNAB vājo darbu tā sauktajā "Latvenergo" lietā, Strelčenoks pauda nostāju, ka uztraukumam par lietas virzību neesot pamata, un šogad to plānots nodot prokuratūrai.

Kā ziņots, Balakleiskis LTV tika paudis viedokli, ka KNAB nav politiski neitrāla iestāde, ko pierādot tā dēvētā oligarhu lieta, kuras mērķis bijis mainīt politisko situāciju valstī. "Agri vai vēlu KNAB nāksies Aināram Šleseram atvainoties, taču, zinot KNAB lietu izmeklēšanas tempus, baidos, ka Šlesers to var nesagaidīt," sacīja Balakleiskis.

Viņš norādīja, ka 2011.gada maijā kratīšanas oligarhu lietā tika sāktas brīdī, kad toreizējais KNAB vadītājs Normunds Vilnītis atradās nedēļu ilgā atvaļinājumā. "Ņemot vērā atsevišķu KNAB amatpersonu ambīcijas, ir skaidrs, ka mērķis bija Šlesers. Ja gadiem ilgi strādā pret kādu cilvēku, tad skaidrs, ka tas ir politisko oponentu mēģinājums novākt no ceļa savu konkurentu," skaidroja Balakleiskis.

Bijušais izmeklētājs sacīja, ka, arī strādājot pie lidostas "Rīga" un "Ryanair" lietas, esot izjutis politisko spiedienu. "Tika saņemti signāli, kur strādāt, kā pratināt konkrētus cilvēkus, lai tie kaut ko liecinātu pret Šleseru," norādīja Balakleiskis.

Viņš piebilda, ka par to, ka KNAB nav politiski neitrāla iestāde, liecinājis arī KNAB toreizējā priekšnieka vietnieka Vilka kabinetā vēlēšanu laikā esošais plakāts "Spēks vienotībā".

LETA jau ziņoja, ka maija beigās KNAB priekšnieks saistībā ar informācijas noplūdi tā dēvētajā "Latvenergo" lietā nolēma piemērot Balakleiskim disciplinārsodu - atbrīvošanu no amata. KNAB priekšnieks informēja, ka šādu lēmumu pieņēmis, jo ar prettiesisko rīcību biroja amatpersona zaudējusi darba devēja uzticību. Biroja rīcībā esošie fakti liecinot, ka tā mērķtiecīgi veikusi tīšas darbības un apzinājusies to prettiesisko raksturu, paredzējusi tās kaitīgās sekas un apzināti pieļāvusi to iestāšanos.

Svarīgākais