Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zalāns: Tautas partijas kasē miljona nav

© f64

Likvidējamās Tautas partijas (TP) kasē miljona nav, liecina Tautas partijas valdes locekļa Edgara Zalāna teiktais aģentūrai BNS, komentējot Augstākās tiesas (AT) Senāta spriedumu, ar kuru partijai valsts kasē jāmaksā 1,03 miljoni latu.

Atsaucoties uz jūlijā notikušā kongresa laikā sagatavotajiem finanšu pārskatiem, Zalāns sacīja, ka šāda apmēra naudas summas partijai nav bijis pēdējo gadu laikā.

"Atbilstoši tam, kas ir ziņots kongresā jūlijā, protams, ka šādas naudas partijas kontā pēdējos gados nav bijis. Saskaņā ar manā rīcībā esošajām ziņām tik lielas summas partijai nav," atzina Zalāns.

Viņš norādīja, ka partija jūlijā ir likvidēta un tai pašlaik nav ne valdes, ne priekšsēdētāja, "neviena, kas vispār pieņem lēmumus". Visi jautājumi esot jāuzdod likvidatoram, arī par naudas piedziņu.

TP pārstāvis savu personisko atbildību par finanšu pārkāpumiem nejūt, jo tolaik partijai bijusi cita vadība.

"Runa ir par notikumiem 2006.gada vasarā. Ja mēs skatāmies uz partijas vadību vai deputātiem, kuri tika ievēlēti 10.Saeimā, tas ir pilnīgi cits cilvēku sastāvs. Es personīgi nevaru atbildēt par to, ko 2006.gadā darīja pilnīgi cita partija. Andris Šķēle tajā partijā nebija ne priekšsēdētājs, ne valdē. Ja kāds vēlas prasīt morālu atbildību, lūdzu, prasiet tiem, kas strādāja tajā laikā. Un jāteic, ka daudzi no viņiem tagad ir citās partijās – Dzintars Ābiķis, Aigars Štokenbergs, Artis Pabriks – visi tajā laikā tika ievēlēti Saeimā. Es varu atbildēt daudz mazāk nekā tie, kas bija klāt procesā," uzskata Zalāns.

Arī TP likvidatore un bijusī partijas ģenerālsekretāre Ramona Pitena aģentūrai BNS norādīja, ka pašlaik vēl notiek partijas mantas novērtēšanas process, taču piebilda, ka partijai miljona latu nav.

"Vēl mēs esam procesā. Es saprotu, ka visiem interesē tas miljons, bet miljona pilnīgi noteikti mums nav," uzsvēra Pitena.

Viņa informēja, ka 21.jūlijā izsludināta kreditoru pieteikšanās un likumā noteiktie trīs mēneši aprit 21.oktobrī, kad var pieteikties kreditori saistībā ar partijas likvidāciju. Līdz šim neviens kreditors nav pieteicies.

"Kad beigsies termiņš, un raugoties no tā, kas būs pieteikušies, ‒ tālāk attiecīgi, kā likums paredz, mēs rīkosimies," piebilda Pitena.

Viņa arī minēja, ka partijas mantas novērtēšana vēl ir procesā.

"Strādājam ar dokumentāciju, pārtraucam biroja īres un citas lietas, kā tas ir saistīts ar likvidāciju. Mēs esam veikuši finanšu aprēķinu likvidācijas brīdī, un, tiklīdz būs revidentu atzinums, kas, cik es saprotu, būs rīt [piektdien], mēs arī to sniegsim Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). KNAB būs pilna informācija, kādā situācijā mēs esam," klāstīja Pitena.

Plašāku informāciju Pitena varētu sniegt, kad beigsies kreditoru pieteikšanās.

Jau ziņots, ka AT Senāts ceturtdien atstāja negrozītu spriedumu lietā, kurā TP apstrīdēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmumu par 2006.gada priekšvēlēšanu aģitācijas periodā konstatētajiem partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem. KNAB uzdeva partijai pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 1 027 366 latu apmērā. AT Senāta lēmums vairs nav pārsūdzams.

Veicot pārbaudi, KNAB secināja, ka pastāv tieša saikne starp TP priekšvēlēšanu kampaņu un vairāku juridisko personu veidotajām kampaņām, kuras bija vērstas tieši uz TP reklamēšanu, kādēļ tika veicināta partijas popularitāte 9.Saeimas priekšvēlēšanu periodā.

Līdz ar to citu juridisko personu izdevumi par šo kampaņu veidošanu, kā arī papildus atklātie partijas priekšvēlēšanu izdevumi ir pieskaitāmi TP priekšvēlēšanu izdevumiem, tādējādi vēlēšanu izdevumu limitu pārsniedzot par vairāk nekā 700 tūkstošiem latu.