Ekonomikas ministre aicina jaunas ministrijas veidošanas iniciatīvu izvērtēt konkrētāk un plašāk

© Kaspars Krafts / F64

"Jaunās vienotības" (JV) priekšlikumu veidot jaunu ministriju, uz kuru tiktu pārcelta atbildība par enerģētikas un vides aizsardzības jomām no Ekonomikas ministrijas (EM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), būtu jāizvērtē konkrētāk, ceturtdien pēc Nacionālās apvienības (NA) un JV tikšanās žurnālistiem pauda ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Ja ir vēlme sasniegt reālus mērķus un "zaļo kursu" realizēt ekonomiski pamatoti, lai tautsaimniecībai būtu ieguvumi, nevis tikai apgrūtinājumi, tad tas noteikti ir virziens, kurā skatīties, pauda ministre. Tomēr NA sarunā ar JV esot rosinājusi pavērtēt, tieši kuras jomas un kuri atbildīgie departamenti no kurām ministrijām tiktu apvienoti, kā šī struktūra atttīstītos tālāk, kā arī, cik pašpietiekamas vēlāk būs tās ministrijas, no kurām darbības jomas tiks noņemtas.

Būtu jāpavērtē arī citu stratēģiski svarīgu, "horizontāli" risināmu jautājumu, pārvaldība, uzskata Indriksone.

Arī partijas līderis Raivis Dzintars norādīja, ka šis ir atvērts jautājums plašākām diskusijām. "Mēs nesakām nē, jo mēs saredzam zināmu loģiku argumentos par atbildības sfēru sadalījumu," sacīja politiķis, vienlaikus minot, ka ir daudz jautājumu, kā to izdarīt. Pēc viņa teiktā, tas neesot atrisināms vienā sarunā, kurā ir iekļauta virkne citu tematu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka ar ministriju pārkārtošanu JV ir iecerējusi efektivizēt valdības darbu un ieviest elastīgāku Ministru kabineta (MK) uzbūvi, nepalielinot ierēdņu skaitu. JV esot saredzējusi gatavību turpināt darbu pie šī jautājuma arī no NA puses, lai saprastu, kā tas darbotos praksē.

NA esot bijusi atsaucīga arī uz ideju par nodarbinātības jomas nodošanu Ekonomikas ministrijas pārvaldībā, norādīja Kariņš. Viņam šķitis, ka partija ir saredzējusi jēgu enerģētikas un klimata vajadzību risināšanā no esošajām ministrijām pārdalīt atbildības jomas. Detaļu vēl ir daudz, bet NA šajā jautājumā šķita kā sabiedrotais, jo minētos jautājumus arī uzskata par prioritāti.

Kā ziņots, JV atbalsta jaunas ministrijas izveidošanu, uz kuru tiktu pārcelta atbildība par enerģētikas un vides aizsardzības jomām no Ekonomikas ministrijas (EM) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM). Jaunajā ministrijā no EM tiktu pārņemti par enerģētiku atbildīgie departamenti un no VARAM ar vidi un klimatu saistītie departamenti, skaidroja Kariņš. Līdz ar to vienīgais jaunais amata postenis, kas tiktu izveidots, būtu ministra amats, jo pārējais, jau esošais "aparāts" tikai tiktu pārdalīts.