Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 217. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:28]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 28. septembrī. Ukraina jau septiņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.28. ASV Ukrainai piešķirs papildus vēl 1,1 miljardu dolāru, lai finansētu 18 augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu (HIMARS) un citu ieroču iegādi, pavēstījušas amatpersonas.

Tādējādi ASV sniegtā palīdzība Ukrainai, kopš darbu sākusi prezidenta Džo Baidena administrācija, sasniegusi 17 miljardus dolāru.

19.46. Varasiestādes Krievijas Ziemeļosetijas reģionā, kas robežojas ar Gruziju, noteikušas ierobežojumus automašīnu iebraukšanai no citiem Krievijas reģioniem, lēmumu pieņemot pēc tam, kad desmiti tūkstoši cilvēku caur reģionu pametuši Krieviju, bēgot no valstī izsludinātās mobilizācijas.

18.11. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdien ierosinājusi vērst pret Krieviju jaunas sankcijas, cita starpā nosakot arī naftas cenu griestus.

"Mēs esam apņēmības pilni likt Kremlim samaksāt par tālāko [situācijas] eskalāciju," izsludinot mobilizāciju un sarīkojot fiktīvus referendumus par okupēto Ukrainas teritoriju aneksiju, preses konferencē paziņoja Leiena.

17:11. ASV vēstniecība Maskavā aicina Savienoto Valstu pilsoņus nekavējoties pamest Krieviju tur izsludinātās mobilizācijas dēļ, mudinot izmantot jau tagad ierobežotās izceļošanas iespējas. Vēstniecība pauž bažas, ka Krievija var neatzīt Krievijas un ASV dubultpilsonību, kā arī liegt cilvēkiem ar šādiem dokumentiem saņemt ASV konsulāro palīdzību, liegt viņiem izceļot no Krievijas un iesaukt militārajā dienestā.

16:36. Latvija nosoda pseidoreferendumus Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās, kuriem arī nav nekādas nozīmes, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) paziņoja Valsts prezidents Egils Levits. "Nosodām pseidoreferendumus Ukrainas teritorijā un paziņojam, ka tiem nav nekādas nozīmes un ka tie ir pilnībā neatzīstami", sacīja Valsts prezidents.

15:46. Krievija apšaudījusi ar raķetēm Ukrainas otro lielāko pilsētu Harkivu, trāpot dzelzceļa depo un atstājot bez elektroapgādes vairāk nekā 18 000 mājsaimniecību, trešdien paziņojušas Ukrainas amatpersonas.

15:00. Pašpasludinātās "Luganskas tautas republikas" vadonis Leonīds Pasečņiks un Hersonas apgabala okupētās daļas administrācijas vadītājs Vladimirs Saļdo trešdien vērsušies pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar lūgumu uzņemtu viņu teritorijas Krievijas sastāvā.

14:04. Kremlis trešdien paziņojis, ka ir "muļķīgi un absurdi" vainot Krieviju noplūdēs gāzesvados "Nord Stream" un "Nord Stream 2", kas no Krievijas stiepjas līdz Vācijai. Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs uzsver, ka "abas "Nord Stream" līnijas ir piepildītas ar gāzi, visas sistēmas ir gatavas sūknēšanai, un šī gāze ir ļoti dārga." Viņš arī pavēstīja, ka puse šīs gāzes bija rezervēta Krievijas Federācijas iekšējām vajadzībām. "Šī gāze maksā daudz naudas, un tagad šī gāze izplūst gaisā," sacīja Peskovs.

13:27. Vācijas kanclers Olafs Šolcs paudis atbalstu patvēruma piešķiršanai Krievijas pilsoņiem, kas bēg no iesaukšanas armijā un nosūtīšanas karot uz Ukrainu. "Protams, viņiem vispirms jāiztur drošības pārbaude, lai mēs zinām, ko ielaižam valstī," viņš piebilda. Iepriekš Vācijas valdība paziņoja, ka vēlas panākt Eiropas līmenī kopīgu nostāju attiecībā pret šiem Krievijas pilsoņiem.

12.50. Krievijas nonākšana strupceļā Ukrainā varētu izraisīt pēkšņas un negaidītas pārmaiņas Krievijā, paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, piebilstot, ka Kremļa režīma "derīguma termiņš nav bezgalīgs". "Vienkārši šim režīmam nav bezgalīgs derīguma termiņš. Tas nav bezgalīgs, ir jāsaprot, ka ļoti daudz ir atkarīgs no Ukrainā notiekošā, no Krievijas sabiedrības vai Krievijas iedzīvotāju izpratnes par kara jēgpilnumu, panākumiem," Nausēda sacīja intervijā Lietuvas sabiedriskajai televīzijai.

12.04. Pēdējās trīs Turcijas bankas, kas vēl apstrādā Krievijas maksājumu sistēmas "Mir" kartes, pārtrauks to darīt, trešdien paziņoja kāda augsti stāvoša Turcijas amatpersona. Šāds lēmums pieņemts pēc aizvien lielāka ASV spiediena uz Turciju ierobežot savas ekonomiskās attiecības ar Krieviju.

11.22. Eiropas Savienība (ES) nosoda nelegālos pseidoreferendumus, kurus Krievija sarīkojusi okupētajās Ukrainas teritorijās, un to falsificētos rezultātus, trešdien paziņojis ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels. "Tas ir vēl viens Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpums sistemātisko cilvēktiesību pārkāpumu vidū," paziņoja Borels.

10.50. "Facebook" māteskompānija "Meta" slēgusi divas slēptas ietekmēšanas kampaņas, kuras vadītas no Ķīnas un Krievijas. Krievu kampaņa izplatīja prokremlisku naratīvu par karu Ukrainā, aptvēra tūkstošiem kontu un lapu dažādās mediju platformās. "Meta" norādīja, ka likvidētais krievu kontu tīkls ir "lielākā un sarežģītākā Krievijas operācija, ko esam izjaukuši kopš kara sākuma Ukrainā, tā ietvēra vairāk nekā 60 tīmekļa vietņu, kas uzdodas par ziņu organizācijām, kā arī kontus "Facebook", "Instagram", "YouTube", "Telegram", tviterī" un citās vietnēs.

10.43. Savienotās Valstis gatavo jaunu 1,1 miljarda dolāru vērtu militāro palīdzību Ukrainai, otrdien atklājušas ASV amatpersonas. Amatpersonas sacīja, ka par jauno militārās palīdzības paketi tiks paziņots tuvākajās dienās.

10.10. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 58 150 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 400 iebrucēji, seši tanki un viena lidmašīna.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 2312 tankus, 4889 bruņutransportierus, 1381 lielgabalu, 331 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 175 zenītartilērijas iekārtas, 262 lidmašīnas, 224 helikopterus, 989 bezpilota lidaparātus, 242 spārnotās raķetes, 3742 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 131 specializētās tehnikas vienību.

09.44. Vienīgā intriga okupēto Ukrainas teritoriju "referendumos" bija, vai rezultāts būs nedaudz zem vai virs 100%, "900 sekundes" ironizēja Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks.

Eksperts skaidroja, ka pēc "referendumu" rezultātu paziņošanas var pieļaut, ka okupētās teritorijas tiks mēģināts iekļaut Krievijā. Lai arī ir variants, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu vilcināties ar šāda lēmuma pieņemšanu, to atliekot uz vēlāku laiku, patlaban izskatās, ka notiks šo teritoriju iekļaušana Krievijā.

08.07. Apvienotās Karalistes aizjūras teritorijā Gibraltārā izsolē par 37,5 miljoniem ASV dolāru (38,8 miljoniem eiro) pārdota krievu oligarham Dmitrijam Pumpjanskim konfiscētā jahta "Axioma", otrdien paziņojusi tiesa. Jahtas pircēja identitāte nav zināma.

08.02. Krievijas pilsoņi, kuri bēg no valsts pēc prezidenta Vladimira Putina izsludinātās mobilizācijas, var lūgt patvērumu ASV, paziņoja Baltā nama pārstāve Karīna Žanpjēra. Vienlaikus viņa precizēja, ka katrs pieteikums tiks izskatīts individuāli.

07.10. Pseidoreferendumi par Luhanskas un Doneckas tautas republiku pievienošanos Krievijai, mobilizācijas izsludināšana, kodolšantāža - tie visi ir Krievijas iestudēta uzveduma elementi, intervijā aģentūrai LETA norādīja NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs Jānis Sārts.

04.34. Katrs Krievijas trieciens Ukrainas pilsētām un civiliedzīvotājiem liecina par to, ka pašreizējais Rietumvalstu militārais atbalsts Ukrainai ir nepietiekams, otrdienas vakarā savā uzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

03.48. Itālijas nacionālkonservatīvās partijas "Fratelli d'Italia" ("Itālijas brāļi") līdere Džordža Meloni ir apliecinājusi, ka Itālijas jaunā valdība pilnībā atbalstīs Ukrainu. "Jūs zināt, ka jūs varat rēķināties ar mūsu lojālu atbalstu ukraiņu tautas brīvības lietai. Palieciet stipri un saglabājiet nelokāmu savu ticību!" Meloni otrdien rakstīja tvītā Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim.

01.29. Ja Krievija mēģinās uz okupētajās Ukrainas teritorijās rīkoto pseidoreferendumu pamata tās anektēt, tas nozīmēs jebkādu sarunu izbeigšanu ar Maskavu, otrdien savā uzrunā ANO Drošības padomē paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"[Aneksija -] tas ir mēģinājums nozagt citas valsts teritoriju. Tas ir mēģinājums dzēst starptautisko tiesību normas. Un tas ir ļoti cinisks mēģinājums piespiest vīriešus okupētajā Ukrainas teritorijā uz mobilizāciju Krievijas armijā, lai viņus sūtītu karot pret savu dzimteni!" uzsvēra Zelenskis.

00.10. Pēdējās nedēļas laikā Eiropas Savienībā (ES) iebraukuši 66 000 Krievijas pilsoņu, un tas ir par 30% vairāk nekā nedēļu iepriekš, liecina ES robežsardzes aģentūras "Frontex" dati.

Somijā iebraukušo skaits būtiski pieaudzis pēc mobilizācijas izsludināšanas Krievijā, norāda "Frontex". Pēdējo četru dienu laikā Somijā ieceļojuši 30 000 Krievijas pilsoņu.