Novembra sākumā vietām līdz trīs reizēm pārsniegts dekādes nokrišņu daudzums

© f64

Novembra pirmajā dekādē nokrišņu daudzums Latvijā kopumā bija 184% no normas un visvairāk nokrišņu bijis Latvijas dienvidaustrumu daļā, kur dekādes norma pārsniegta divas līdz trīs reizes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Turpretī vismazāk nokrišņu bijis Kurzemes ziemeļrietumu daļā, kur nokrišņu daudzums bija ap normu.

Mēneša sākumā bez nokrišņiem bija vien 1.novembris, savukārt 10.novembrī nokrišņi bija nelieli un tikai vietām. Pārējās perioda dienās lija praktiski visā Latvijā, vietām diennaktī sasniedzot 50-90% no visu desmit dienu nokrišņu normas.

Novembra pirmā dekāde kopumā Latvijā bija grādu siltāka par normu. Visaugstāk temperatūra pakāpās 2., 3. un 8.novembrī, kad teritorijas lielākajā daļā dienā gaiss sasila līdz plus 5, plus 10 grādiem. Turpretī aukstas naktis un rīti tika piedzīvoti perioda beigās. 9.novembrī un 10.novembra naktīs visā Latvijas austrumu daļā gaisa temperatūra bija zem nulles, viszemāk - līdz mīnus 7 grādiem - tā pazeminājās 10.novembra agrā rītā Madonā.

Savukārt vēja ātrums novembra sākumā jau tradicionāli vislielākais bija piekrastes rajonos, kur četrās dekādes dienās vēja brāzmas sasniedza vētraina vēja spēku - 18 līdz 20 metrus sekundē.