Septembra sākums bijis siltāks un sausāks par normu

Septembra pirmajā dekādē bijis siltāks un sausāks par normu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Septembra pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija 0,5 grādus augstāka par normu. Siltākais laiks bija dekādes pirmajā pusē, kad dienā gaiss sasila pārsvarā līdz plus 18, plus 20 grādiem, bet turpmāk diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijas lielākajā daļā bija zem normas un dienā temperatūra bija pārsvarā plus 15, plus 17 grādi, bet naktī Latvijas lielākajā daļā, izņemot piekrastes rajonus, noslīdēja zem plus 10, viszemāko temperatūru - plus 2,5 grādus - sasniedzot Daugavpilī naktī uz 10.septembri.

Uz neilgu brīdi siltums atgriezās dekādes pēdējā dienā, kad, saulei spoži spīdot, gaiss dienas vidū sasila līdz plus 17, plus 23 grādiem.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 72% no normas. Zemāks par normu nokrišņu daudzums bija Latvijas lielākajā daļā, vietām nesasniedzot pat pusi no dekādes plāna.

Vislielākie nokrišņu daudzuma kontrasti bija Latvijas austrumu daļā - no tikai 40% Siguldā līdz 150% no normas Alūksnē. 6.septembrī un 8.septembrī vietām tika novērots arī pērkona negaiss un krusa.

Arī vējš visstiprākais bija dekādes otrajā pusē, 8.septembrī un 9.septembrī gan Baltijas jūras, gan Rīgas līča dienvidu daļas piekrastē sasniedzot vētras spēku - 22 līdz 24 metrus sekundē.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais