Nedēļas nogalē gaidāms spēcīgs lietus un tveice, iespējama krusa

© Daiga Kalniņa

Tuvākajās dienās Latvijā gaidāmais karstums atnesīs lietusgāzes, pērkona negaisu un atsevišķos valsts reģionos pat krusu, brīdina sinoptiķi.

Salīdzinot ar nedēļas pirmo pusi, laiks kļūs karstāks, tomēr Latvijai pāri virzīsies nokrišņu zona, kas skars valsts teritorijas lielāko daļu. Atsevišķos reģionos gaidāma pat krusa un vēja brāzmas. Latvijas Vides, Ģeoloģijas un Meteroloģijas centra sinoptiķi atgādina, ka Latvijas teritorija ir maza, tādējādi precīzi vēl nav iespējams noteikt, kuros reģionos sagaidāma krusa un pērkona negaisi, taču jārēķinās arī ar šādiem laika apstākļiem, it īpaši tad, ja ieplānota atpūta pie dabas.

Gaisa temperatūra saulainākajās vietās var iesilt līdz +28 grādiem visā valsts teritorijā, nedaudz vēsāks laiks gaidāms piekrastē, taču arī tur temperatūra nebūs zemāka par +20 grādiem. Arī naktis būs salīdzinoši siltas, jo temperatūra turēsies +15 – 20 grādu robežās. Siltākās nedēļas dienas tiek prognozētas piektdiena un sestdiena.

Sinoptiķi brīdina, ka tuvākajās dienās Latvijā aizvien vēl saglabāsies augsta ultravioleto (UV) staru radiācija. Šonedēļ Rucavā tā sasniegusi 7,6 punktu atzīmi (augstākais UV staru indekss ir 11, tad tā tiek klasificēta kā „ārkārtīgi augsta”). Nedēļas nogalē ultravioletā radiācija var sasniegt 6 – 7 punktu atzīmi. Tādējādi mediķi iesaka ilgstoši neuzturēties tiešos saules staros, nedarīt darbus, kuri prasa lielu fizisku piepūli, vairākas reizes dienā atvēsināties dušā vai kādā ūdenstilpnē, kā arī nodrošināt organismu ar pietiekamo šķidruma daudzumu. Nav ieteicams uzturēties arī karstās un nevēdinātās telpās, jo ilgstoša atrašanās tajās var izraisīt nespēku, kas noved pie samaņas zaudēšanas. Ne mazāk svarīgi būtu lietot aizsargājošos krēmus, uzturoties tiešos saules staros. Kā arī visus lauku darbus (ravēšanu, siena vākšanu u.c.) mediķi iesaka darīt no rīta vai vakarā, kad gaisa temperatūra ir zemāka.

Jūnijā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieku brigādes bijušas 19 izsaukumos pie cilvēkiem, kuri cietuši no karstuma, kas ir daudz mazāk nekā pagājušā gada jūnijā, kad izsaukumu skaits saistībā ar karstuma traumām sasniedza 198. Šogad jaunākajam no karstuma ieteikmes cietušajam bijuši divi gadi, taču lielākā daļa no cietušajiem ir pusaudži un jaunieši, kā arī gados vecāki cilvēki, portālu nra.lv informē Ilze Bukša, NMPD Komunikācijas nodaļas vadītāja.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.