Latvenergo aicina sagatavoties vētrai

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtajai informācijai, rīt Latvijā ir sagaidāma vētra, vēja spēkam sasniedzot 25-30 m/s. AS „Latvenergo” un AS „Sadales tīkls” veic visus sagatavošanās darbus iespējamās vētras seku novēršanai. Uzņēmums aicina iedzīvotājus savlaicīgi sekot elektroierīču drošībai un būt piesardzīgiem vētras laikā. Klientus aicinām reģistrēt sava mobilā tālruņa numuru operatīvās informācijas saņemšanai.

Turpinoties vējainam laikam, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina par stipru vēju, kas sasniegs vētras spēku, rītdien, 4.janvārī. Atbilstoši prognozēm, dienas laikā teritorijas lielākajā daļā dienvidu, dienvidrietumu vējš brāzmās sasniegs 17-22 m/s, bet jūras piekrastē pat 25-30 m/s. Ņemot vērā prognozes, AS „Latvenergo” un AS „Sadales tīkls” gatavojas iespējamiem vētras izraisītiem bojājumiem elektroapgādē un to novēršanai.

Aicinām iedzīvotājus savlaicīgi domāt par savu sadzīves elektroiekārtu drošību vētras laikā. Lai arī dabas stihijas vai jebkāda līdzīga bojājuma gadījumā zūdot spriegumam, elektroietaisēm netiek nodarīti nekādi bojājumi, vētras laikā iesakām tās neizmantot un atvienot no elektrotīkla. Ja tiek novērotas sprieguma svārstības, jāatslēdz ierīces, kuras tajā brīdī darbojas, piemēram, veļas mašīna, ledusskapis, televizors. Daudzām elektroierīcēm ir rūpnīcās uzstādīti aizsardzības bloki un programmatūras, kas tās automātiski atslēdz no elektrotīkla sprieguma krituma, sprieguma pazušanas vai arī citos avārijas darba režīmos. Ar līdzīgiem aizsardzības blokiem lietotājs individuāli var aprīkot savu ēkas elektrosadalni, tādējādi pasargājot ēkā esošās elektroierīces.

Ja nepieciešams nodrošināt tikai atsevišķas elektroierīces, piemēram, apkures katlus vai datorus, šīm ierīcēm ir iespējams uzstādīt nepārtrauktās barošanas blokus (UPS jeb uninterrupted power supply). Savukārt ilgstošu elektroapgādes pārtraukumu gadījumā ir iespējams izmantot autonomos ģeneratorus.

Nepieciešams laicīgi uzlādēt mobilos tālruņus, kā arī katram gadījumam sagatavot kabatas lukturīšus.

Lai iedzīvotāji saņemtu savlaicīgu informāciju par avārijas atslēgumiem, AS „Latvenergo” aicina reģistrēt savu mobilā tālruņa numuru datubāzē. Šie klienti saņem īsziņu (SMS) par avārijas gadījumu un arī plānotajiem atslēgumiem. Tādējādi ir iespēja savlaicīgi sagatavoties iespējamam elektroapgādes traucējumam, kā arī saņemt informāciju par bojājumu novēršanu un elektroapgādes atjaunošanu. AS „Latvenergo” aicina klientus, kuri to vēl nav izdarījuši, reģistrēt sava mobilā tālruņa numuru www.e-latvenergo.lv, vai sūtot īsziņu: REG (atstarpe) līguma Nr. (piem. REG 1234567890) uz numuru 8800, vai zvanot uz tālruni 80 200 400.

AS „Latvenergo” aicina Latvijas iedzīvotājus vētras vai stipra vēja laikā būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt iedzīvotāju dzīvību.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)