Strauji pazeminās ūdens temperatūra; daudzviet upēs un ezeros +20 grādi, Vidzemes piekrastē +6

Līdz ar vēsāku laiku nedaudz pazeminājusies ūdens temperatūra Latvijas upēs un ezeros, savukārt ziemeļaustrumu vējš izraisījis ūdens temperatūras pazemināšanos Vidzemes piekrastē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra veiktie mērījumi.

Otrdienas rītā ūdens temperatūra Vidzemes piekrastē pazeminājās līdz +9..+14 grādiem, bet trešdienas rītā - līdz +6..+9 grādiem. Tiesa, pie Rīgas un Jūrmalas ūdens ir krietni siltāks - ap +18 grādiem, - un +18..+19 grādu silts ūdens ir Latvijas piekrastes lielākajā daļā.

Ūdens temperatūra Aiviekstē, Daugavā, Lielupē un Ventā pazeminājusies līdz +19..+22 grādiem, bet Gaujā un mazākās Latvijas upēs - līdz +17..+19 grādiem. Ķīšezerā un Rāznas ezerā ūdens temperatūra svārstās ap +21 grādu.

Strauju ūdens temperatūras pazemināšanos Vidzemes piekrastē izraisījis process, ko sauc par apvelingu, - vējam ilgstoši pūšot virzienā no sauszemes uz jūru, siltais ūdens virsējais slānis tiek aizpūsts prom no krasta un tā vietā paceļas auksts ūdens no lielāka dziļuma.

Latvijā

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.