Pagājušajā diennaktī vietām nolijusi nedēļas norma

Ceturtdien un pagājušās nakts sākumā visā Latvijā palaikam lija, lielākais nokrišņu daudzums izmērīts Skrīveros, kur nolija 21 milimetrs, kas atbilst nedēļas normai, liecina sākotnējie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Nedēļas norma nolija arī Liepājā, kur nokrišņu daudzums sasniedza 17 milimetru. Tikpat daudz nokrišņu pagājušās nakts sākumā bija Alūksnē. Pār Rīgas centru nolija 12 milimetru, kas atbilst 12 litriem uz katru kvadrātmetru.

Jau vēstīts, ka ceturtdien visstiprāk lija Kurzemē, vēlāk vakarā pamatīgi lija valsts centrālajā daļā, pēc tam - Vidzemē un Latgalē. Pēdējās lietusgāzes Latvijas austrumu pierobežu pameta nakts vidū, vietām valstī arī ducināja pērkons.

Sinoptiķi brīdina, ka stipras lietusgāzes vēl ir iespējamas Latgalē, jo īpaši Baltkrievijas pierobežā. Lielākais spēcīga pērkona negaisa un ļoti stipra lietus risks prognozēts piektdienas vakarā un tuvākās nakts sākumā.

Jūlijā vidēji ir 11-16 dienu ar nokrišņiem, to ilggadējā vidējā mēneša summa Latvijā kopumā ir 78 milimetri. Vismazākais mēneša vidējais nokrišņu daudzums ir Baltijas jūras piekrastē - no 61 līdz 66 milimetriem. Visvairāk parasti nolīst Vidzemes augstienes rietumu, ziemeļrietumu nogāzē, kur jūlija nokrišņu norma sasniedz 100 milimetru.