Jūlija pirmā dekāde Latvijā bijusi 3,6 grādus siltāka par normu

Jūlija pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +19,9 grādi, kas ir 3,6 grādus virs ilggadējā vidējā rādītāja, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Augstākā gaisa temperatūra jūlija sākumā reģistrēta Pāvilostā, kur mēneša otrajā dienā gaiss sakarsa līdz +30,7 grādiem un diennakts vidējā gaisa temperatūra pārsniedza normu par deviņiem grādiem. Vēsākā diena bija 4.jūlijs, kad temperatūra Latvijā nebija augstāka par +23 grādiem un vidējā temperatūra Latvijā bija tikai vienu grādu virs normas.

Līdz šim neviena jūlija diennakts Latvijā nav pagājusi bez lietus, taču nokrišņi pārsvarā bijuši lokāli. Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 80 procentu no normas ar teritoriālajām svārstībām no 260 procentiem Ventspilī līdz 20 procentiem Stendē.

Lielākais nokrišņu daudzums novērojumu tīklā izmērīts 7.jūlijā Ventspilī, kur divu stundu laikā nolija 31 milimetrs jeb aptuveni puse no mēneša normas. Tomēr spēcīgākie negaisi Latvijā plosījās jūlija pirmajās trīs dienās, vietām atnesot ne tikai pamatīgas lietusgāzes, bet arī krusu un vētras, kas bez elektrības īslaicīgi atstāja tūkstošiem māju.

Jau vēstīts, ka otrdien karstums no Latvijas atkāpsies.

Latvijā

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” vienojas ar Ceļu būvniecības sabiedrību "Igate" par nepilnību novēršanu Latvijas – Krievijas robežas žoga un infrastruktūras izbūvē spēkā esošā līguma ar Valsts robežsardzi (VRS) ietvaros bez papildu finansējuma. Šonedēļ tiek uzsākti darbi iepriekš izbūvēto četru iekaramo (trošu) tiltu nepilnību novēršanā, ko plānots pabeigt līdz gada beigām. Savukārt līdz 2025. gada 31. oktobrim notiks iepriekš izbūvētā 99 km robežas žoga un 230 km infrastruktūras (patruļtaku, koka laipu u.c.) konstatēto defektu novēršana.