Jaunākā informācija: Izraēlas un Palestīnas konflikts Gazas joslā

© Scanpix

Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieki sestdienas rītā veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlā. Uzbrukumos nogalināti vairāk nekā 250 cilvēki, tai skaitā 26 Izraēlas karavīri, un aptuveni 1600 cilvēki ir ievainoti.

***

Vācijas kanclers Olafs Šolcs svētdien telefonsarunā ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu apliecinājis Berlīnes solidaritāti Izraēlai.

Šolcs apliecināja Netanjahu, ka "Vācija stingri un nelokāmi atbalsta Izraēlu šī briesmīgā uzbrukuma priekšā."

"Izraēlas drošība ir Vācijas nacionālajās interesēs. Tas jo īpaši attiecas uz tādām grūtām stundām kā šīs. Un mēs rīkosimies atbilstoši," sacīja Šolcs.

Vācijas kanclers nodēvēja palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamas" uzbrukumu Izraēlai par barbarisku un skandalozu.

Šolcs pavēstīja, ka sazvanīsies ar Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu al Sisi, ASV prezidentu Džo Baidenu, Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Lielbritānijas premjerministru Riši Sunaku, lai apspriestu situāciju Izraēlā. Šolcs arī nosodīja palestīniešu atbalsta demonstrācijas.

***

Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieki kopš sestdienas rīta izšāvuši pret Izraēlu vairāk nekā 3200 raķešu, paziņojusi Izraēlas armija.

"Hamas" kaujinieki sestdienas rītā veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlā. Izraēlas armija atbildējusi ar pretuzbrukumiem, un konfliktā kopumā nogalināti jau aptuveni 1000 cilvēku.

Bojāgājušo, pazudušo un nolaupīto vidū ir arī ārvalstu pilsoņi.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens šodien paziņoja, ka saņemtas ziņas par vairākiem nogalinātiem ASV pilsoņi. Tāpat saņemtas ziņas, ka vairāki amerikāņi ir pazuduši, atklāja Blinkens, piebilstot, ka vēl tiek strādāts pie šo ziņu apstiprināšanas.

Mediji vēsta, ka nogalināts arī viens Lielbritānijas pilsonis, kurš dienējis Izraēlas armijā, un viens cits brits ir pazudis, domājams, nolaupīts un atrodas Gazas joslā.

Apstiprināts, ka uzbrukumos Izraēlā nogalinātas arī divas Ukrainas pilsones, kas jau vairākus gadus dzīvoja Izraēlā, kā arī miris Francijas pilsonis.

Starp upuriem ir arī 30 gadus vecā Šani Luka, kurai ir dubultā Vācijas un Izraēlas pilsonība. Sestdien platformā "X" izplatījās video, kurā redzami "Hamas" kaujinieki pikapā vedam izģērbtu sievieti, kas ir bez samaņas vai mirusi. Kaujinieki apgalvoja, ka tā ir Izraēlas kareive. Vēlāk mediji identificēja sievieti kā Šani Luku.

Vācijas Ārlietu ministrija apstiprināja, ka nolaupīto vidū, visticamāk, ir vairāki cilvēki, kam ir dubultā Vācijas un Izraēlas pilsonība.

***

Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" uzbrukumos Izraēlā nolaupīti vairāk nekā 100 cilvēki, sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis Izraēlas valdības preses dienests.

Valdība arī apstiprināja, ka uzbrukumos Izraēlā nogalināti aptuveni 600 cilvēki.

***

Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieku uzbrukumos Izraēlā nogalināto skaits pieaudzis līdz vismaz 600, svētdien vēsta vairāki lielie Izraēlas mediji.

Tikmēr palestīniešu amatpersonas paziņojušas, ka Izraēlas atbildes uzbrukumos Gazas joslā nogalināti aptuveni 370 civiliedzīvotāji.

***

Izraēlas drošības kabinets ir izsludinājis kara stāvokli, kas ļauj veikt "tālejošus militārus pasākumus", svētdien paziņojis Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu birojs.

Netanjahu birojs norādīja, ka karu Izraēlai uzspiedis "slepkavnieciskais teroristu uzbrukums no Gazas".

***

Polija ar gaisa transportu evakuēs savus pilsoņus no Izraēlas, svētdien paziņojis Polijas prezidents Andžejs Duda.

Polijas Gaisa spēki nosūtīs vairākas transporta lidmašīnas uz Izraēlu. "Mūsu īpašo spēku karavīri nodrošinās aizsardzību iekāpšanas laikā un drošību uz klāja," platformā "X" paziņoja Duda.

Polijas Ārlietu ministrija norādīja, ka situācija ir ļoti nopietna, un aicināja Polijas pilsoņus Izraēlā uzmanīgi sekot līdzi vietējo varasiestāžu instrukcijām.

***

Konflikts Izraēlā pierāda, ka valsts aizsardzība ir visas sabiedrības un institūciju kopīga atbildība, šādu vērtējumu sociālajos tīklos pauda aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Viņš norāda, ka teroristu nežēlīgais uzbrukums Izraēlai un tās iedzīvotājiem ir nožēlojams un nepieņemams veids, kā censties risināt saspīlēto situāciju reģionā. Izraēlai ir visas tiesības uz pašaizsardzību un īstenot nepieciešamo, lai apturētu uzbrukumus un pasargātu savus iedzīvotājus. Ministra vērtējumā, jādara viss iespējamais, lai konfliktā novērstu civiliedzīvotāju upurus.

Sprūds informē, ka Nacionālie bruņotie spēki šobrīd ir saziņā ar Latvijas karavīru, kurš piedalās ANO starptautiskajā operācijā Izraēlā, kā arī trim Latvijas karavīriem, kuri piedalās ANO starptautiskajā operācijā Libānā. Karavīri šobrīd ir drošībā un darbojas ANO operāciju mandātu ietvaros.

Vienlaikus aizsardzības ministrs atzīmē, ka konflikts Izraēlā pierāda, ka valsts aizsardzība ir visas sabiedrības un institūciju kopīga atbildība.

"Sabiedrības noturības un valsts izdzīvotspējas priekšnoteikums ir attīstīta rīcības gatavības kultūra. Tās attīstīšanā izšķiroša ir pašiniciatīva un pašorganizēšanās. Latvijai ir jāturpina aktīvi ieviest visaptverošu valsts aizsardzību, kur ikviens sabiedrības loceklis un visas atbildīgās struktūras skaidri zina, kā nekavējoties rīkoties krīzes situācijā," uzsver ministrs.

***

Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieki svētdien turpina ar raķetēm apšaudīt Izraēlas pilsētas pie Gazas joslas robežas.

Izraēlas armija apstiprināja, ka pierobežas pilsētās šorīt vairākkārt iedarbojušās brīdinājuma sirēnas. Mediji ziņoja, ka Izraēlas pilsētā Sederotā raķetes triecienā viens cilvēks ir nopietni ievainots.

***

Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" sestdienas uzbrukumos Izraēlai cietuši arī mūzikas festivāla dalībnieki, no kuriem vairāki tika nošauti un citi saņemti gūstā.

Starp upuriem ir arī 30 gadus vecā tetovējumu māksliniece Šani Luka, kurai ir dubultā Vācijas un Izraēlas pilsonība. Sestdien platformā "X" izplatījās video, kurā redzami "Hamas" kaujinieki pikapā vedam izģērbtu sievieti, kas ir bez samaņas vai mirusi. Kaujinieki apgalvoja, ka tā ir Izraēlas kareive. Vēlāk mediji identificēja sievieti kā Šani Luku.

Mūzikas brīvdabas festivāls "Nova" notika netālu no Gazas joslas un Izraēlas robežas. Pasākumu, kas norisinājās visas nakts garumā, rītausmā pārtrauca sirēnu kaukšanu un sprādzienu troksnis.

Viena no festivāla dalībniecēm raidorganizācijai CNN stāstīja, ka viņiem nebija kur paslēpties, jo pasākums norisinājās brīvā dabā. Cilvēku vidū izcēlās panika un visi steidzās savākt savas mantas un doties prom, taču uz ceļiem ātri vien izveidojās sastrēgumi. Tajā brīdī sākās apšaude.

Sociālajos tīklos izplatītajā video redzams, kā simtiem festivāla dalībnieku pamet automašīnas un skrien pāri tukšam laukam, fonā skanot šāvieniem.

Medijos un sociālajos tīklos tiek publiskotas arvien jaunas ziņas par cilvēkiem, kurus palestīniešu kaujinieki saņēmuši gūstā un aizveduši uz Gazas joslu. Vienā no šādiem video redzams, kā tiek nolaupīts kāds pāris, kas apmeklēja mūzikas festivālu. Viņus video atpazinuši radinieki.

***

Izraēlas jūras kājnieki svētdien novērsuši jaunu palestīniešu kaujinieku uzbrukumu no Gazas joslas, ziņo avoti Izraēlas armijā.

Izraēlas jūras kājnieki identificēja piecus kaujiniekus, kas slēpās Zikimas pludmalē Izraēlas teritorijā, paziņoja Izraēlas Aizsardzības spēku preses pārstāvis.

Jūras kājnieki uzbruka palestīniešu kaujiniekiem un novērsa iefiltrēšanos civilajā teritorijā. Izraēlas radio ziņoja, ka sadursmē ir nogalinātie, bet Izraēlas Aizsardzības spēku preses pārstāvis to nevarēja apstiprināt.

Izraēlas karavīri šodien turpina cīņu ar "Hamas" kaujiniekiem Izraēlas dienvidos, kā arī atbildēja uz Libānas kaujinieku grupējuma "Hizbollah" izšautajām raķetēm pret Izraēlas ziemeļiem.

Izraēlas armija arī apšaudījusi "Hamas" mērķus Gazas joslā.

***

Izraēlas pretuzbrukumos Gazas joslā nogalināti 313 cilvēki, svētdien paziņojusi Gazas joslas Veselības ministrija.

Mirušo un ievainoto vidū ir arī bērni. Vismaz 1990 palestīnieši ir ievainoti, paziņoja ministrija.

***

Libānas kaujinieku grupējums "Hizbollah" svētdien izšāvis desmitiem raķešu no Libānas teritorijas pret Izraēlas ziemeļiem, paziņojis grupējums.

"Hizbollah" apšaudīja Šebaas fermu rajonu, ko Izraēla atņēma Sīrijai 1967.gadā un vienpusēji anektēja līdz ar visām Golānas augstienēm 1981.gadā. Uz šo rajonu pretendē arī Libāna.

"Hizbollah" paziņoja, ka uzbrukums ir solidarizēšanās ar palestīniešu pretošanos.

***

Izraēlas pretuzbrukumos Gazas joslā nogalināti vismaz 256 cilvēki, svētdien paziņojusi Gazas joslas Veselības ministrija.

Mirušo vidū ir 20 nepilngadīgie. Vismaz 1788 palestīnieši ir ievainoti, paziņoja ministrija.

Izraēlas Gaisa spēki sāka uzbrukumus palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" mērķiem Gazas joslā pēc negaidītā "Hamas" kaujinieku uzbrukuma Izraēlai sestdien.

***

Izraēlas armija evakuē izraēliešu apmetnes pie Gazas joslas robežas, svētdien paziņojis armijas preses pārstāvis.

***

Izraēla apgalvo, ka iznīcinātāji ir uzbrukuši Hamas "operatīvajai infrastruktūrai".

***

Izraēlas armija ir lūgusi vairāku Gazas joslas apgabalu iedzīvotājus pamest savas mājas, gatavojoties atbildes triecieniem pret "Hamas".

***

Izraēlas aizsardzības spēki paziņojuši, ka veic artilērijas triecienus Libānā, ziņo BBC.

Jau ziņots, ka palestīniešu kaujinieki sestdienas rītā veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlā. Izraēlas armija pavēstīja, ka kaujinieki izšāvuši 2200 raķešu, bet palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" bruņotais spārns apgalvo, ka tā kaujinieki ir izšāvuši vairāk nekā 5000 raķešu. Tāpat kaujinieki no palestīniešu anklāva iekļuvuši Izraēlā vairākās vietās. Kā pavēstīja Izraēlas armijas preses pārstāvis, palestīniešu kaujinieki iekļuvuši Izraēlā ar paraplāniem, pa jūru un pa sauszemi.

Pasaulē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savas vizītes laikā ASV acīmredzot nesaņēma atļauju no Amerikas līdera Džo Baidena par Rietumu ieroču izmantošanu Krievijas Federācijā, turklāt Ukrainas līderis “redzēja satraucošas pazīmes, ka viņa ietekme Rietumos vājinās”, raksta “The Sunday Times”.