Pie Saeimas sapulcējušies cilvēki, lai dotos gājienā pret ieceri samazināt iemaksas pensiju otrajā līmenī

© Kaspars Krafts / F64

Gājienā pret ieceri samazināt iemaksas pensiju otrajā līmenī pulcējušies daži desmiti cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Cilvēki pulcējušies pie Saeimas, lai uzsāktu gājienu līdz Ministru kabinetam.

Klātesošie rokās tur "velna dakšas", kā arī plakātus, kuros norādīts, ka "valdība aprij mūsu naudu" un "pensionārs nav miljonārs".

Kārtību uzrauga vismaz 12 policijas darbinieki.

Gājiena pieteicējs Jānis Svemps, kurš Eiropas Parlamenta vēlēšanās kandidēja no Jaunās konservatīvās partijas (JKP), aģentūrai LETA pauda, ka nav pieņemami, ka uz nākotnes pensiju rēķina tiek lāpīti caurumi valsts budžetā.

Svemps uzskata, ka rezultātā samazināsies nākotnes pensijas, un tas "noteikti neveicinās aplokšņu algu samazinājumu".

Ar šo manevru valdība nākotnes pensionāriem atņem vidēji vismaz 10 000 eiro no nākotnes pensiju kapitāla," pārliecināts Svemps.

Kā vēstīts, lai kompensētu darbaspēka nodokļu izmaiņu radīto samazinājumu budžeta ieņēmumos, plānots pārnest vienu procentpunktu no fondētās pensiju shēmas jeb otrā līmeņa uz pirmo līmeni, novirzot attiecīgi pirmajam līmenim 15% un otrajam līmenim 5%.

Valdība šodien atbalstīja tam nepieciešamās izmaiņas likumā. Gala vārds gan jāsaka Saeimai.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) valdības sēdē uzsvēra, ka šis ir terminēts risinājums uz četriem gadiem. Premjere norādīja, ka šo četru gadu laikā ir jāatrod risinājums - vai nu notiek atgriešanās pie līdzšinējās iemaksu proporcijas, vai arī jāatrod cits risinājums. Vairāk šeit.

Iedzīvotāju iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" pret šo ieceri savākti vairāk nekā 10 000 paraksti. Iniciatīvas autori ir ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo", norādot, ka nav pieļaujama šodienas īstermiņa budžeta tēriņu finansēšana uz iedzīvotāju pensiju rēķina.