Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Aizvadīts otrais siltākais un ceturtais mitrākais februāris novērojumu vēsturē

© Oksana Džadana/F64

Šā gada februāris Latvijā bija otrais siltākais un ceturtais mitrākais novērojumu vēsturē - kopš 1924.gada, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija.

Mēneša vidējā gaisa temperatūra valstī kopumā bija +2,2 grādi jeb 5,9 grādi virs klimatiskās normas. Vissiltākā - 1990.gada - februāra temperatūra sasniedza +3,4 grādus.

Pagājušā mēneša zemākā gaisa temperatūra, kas reģistrēta LVĢMC novērojumu tīklā, bija -9,6 grādi 5.februārī Daugavpilī, savukārt lielākais siltums bija +12,4 grādi 17.februārī Dobelē. Tas ir arī jauns Latvijas 17.februāra maksimālās gaisa temperatūras rekords.

Februārī valstī tika pārspēti 89 diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi, starp kuriem 24 bija arī mēneša dekādes rekordi.

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā 2020.gada otrajā mēnesī bija 60 milimetri jeb 163% no mēneša normas. Pagājušais mēnesis kļuva par ceturto mitrāko februāri novērojumu vēsturē. Visvairāk nokrišņu - 122 milimetri - bija Pāvilostā, un tas ir otrais lielākais februāra nokrišņu daudzums novērojumu vēsturē, kas reģistrēts kādā no Latvijas novērojumu stacijām.

Bez Pāvilostas jauns novērojumu stacijas februāra nokrišņu daudzuma rekords uzstādīts arī Liepājā, kur bija 85 milimetri nokrišņu, un Rucavā, kur lietus un sniega summa sasniedza 91 milimetru. Priekuļos nokrišņu rekords tika atkārtots, bet Kuldīgā un Ventspilī līdz tam pietrūka mazāk nekā viens milimetrs.

Savukārt vismazākais nokrišņu daudzums pagājušajā mēnesī bija Daugavpilī - 31 milimetrs. Vidēji Latvijā februārī bija 12,4 diennaktis ar nokrišņu daudzumu vismaz viens milimetrs. Visvairāk šādu diennakšu - 17 - bija Alūksnē un Rūjienā, bet vismazāk Zvejniekciemā - septiņas.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā februārī bija 85% - no 79% Rīgā līdz 87% Alūksnē, Madonā, Rūjienā, Stendē un Zosēnos.

Visstiprākās vēja brāzmas tika novērotas 22.februārī Daugavgrīvā, Rīgā, kur vēja ātrums uz mirkli pastiprinājās līdz 30 metriem sekundē.

Jau ziņots, ka šā gada janvāra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +3,1 grāds jeb 6,3 grādi virs mēneša normas. 2020.gada pirmais mēnesis kļuva par siltāko janvāri novērojumu vēsturē, par 1,3 grādiem pārspējot 1989.gada janvāra rekordu. Savukārt 2019.gada decembra vidējā gaisa temperatūra bija +2,7 grādi, kas tam ļāva ierindoties siltāko decembru saraksta trešajā vietā.

Arī visas kalendārās ziemas vidējā gaisa temperatūra Latvijā sasniedza +2,7 grādus. Iepriekšējā siltākā bija 1924.-1925.gada ziema ar vidējo temperatūru +1,0 grāds.