Šī vasara bijusi vissiltākā Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē

© Daiga Kalniņa

Aizvadītā vasara ar vidējo gaisa temperatūru plus 18,4 grādi pēc Celsija skalas vidējos temperatūras rādītājus pārsniegusi par 2,6 grādiem, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Tādējādi aizvadītā vasara ir bijusi Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē vissiltākā. Līdz šim vissiltākās – 2002. gada – vasaras vidējā gaisa temperatūra šogad tika pārsniegta par 0,4 grādiem.

Šī gada vasarai bija raksturīga siltuma stabilitāte. Sākot no 24. jūnija, diennakts vidējā gaisa temperatūra vairāk kā divus mēnešus nepārtraukti turējās virs normas. Šai laikā 24 dienās tika uzstādīti jauni konkrētās dienas konkrētajā vietā maksimālās gaisa temperatūras rekordi, bet 23 dienās gaiss Latvijā sakarsa virs +30 grādiem.

Visaugstāk – līdz +34,8 grādiem – termometra stabiņš šai vasarā pakāpās 13. jūlijā Ventspilī. Tā bija Ventspils meteoroloģisko novērojumu vēsturē viskarstākā diena, kas tikai par 1,6 grādiem atpalika no visas Latvijas visaugstākās gaisa temperatūras: +36,4 grādiem, kas ir reģistrēta 1943. gada 4. augustā Daugavpilī.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais