Ukrainas kara 644. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:42]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 29. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:42 Krievijas iebrucēji cenšas mainīt iedzīvotāju demogrāfisko sastāvu uz laiku okupētajās Ukrainas teritorijās. Ienaidnieks tur masveidā ved migrantus no Vidusāzijas.

Par to ziņo Nacionālās pretošanās centrs. Tiek atzīmēts, ka kopējais šādu migrantu skaits Ukrainas okupētajās teritorijās jau pārsniedzis 100 tūkstošus cilvēku.

Lielākā daļa Krievijas "pārmitināto" vidusāzijas iedzīvotāju strādā būvlaukumos. Nākotnē krievi plāno viņus mobilizēt apmaiņā pret pilsonību.

21:51 Krievu okupanti nebeidz censties virzīties uz priekšu Doņeckas apgabala Avdejevkas apgabalā. Tomēr kolosālo zaudējumu dēļ ienaidnieks ir spiests uzbrukt nelielās uzbrukuma grupās.

Par to televīzijas kanālā Espresso runāja Defense Express eksperts Ivans Kiričevskis. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka runāt par ienaidnieka taktikas maiņu nebūtu gluži korekti.

20:43 Krievi šodien uzbruka un uzbruka gandrīz visos virzienos, 24 stundu laikā notika 73 militāras sadursmes, īpaši saspringta bija Avdejevska un Limanska virzienā. Par to Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja vakara ziņojumā.

Jo īpaši Kupjanskas virzienā ienaidnieks veica neveiksmīgas uzbrukuma operācijas Sinkovkas apgabalos, uz ziemeļaustrumiem no Petropavlovkas, Harkovas apgabalā, un Stelmakhovkas, Luganskas apgabalā. Šajā virzienā aizsardzības spēki atvairīja 6 uzbrukumus.

Limanas virzienā ukraiņu aizstāvji atvairīja 15 iebrucēju uzbrukumus Luganskas apgabala Serebrjanskas mežu apgabalos; Torskogo, uz austrumiem no Ternovas, Jampolovka, Doņeckas apgabals. Bahmuta virzienā ienaidnieks veica neveiksmīgas uzbrukuma operācijas pie Ivanovska un Andreevkas, Doņeckas apgabalā.

19:47 Okupanti apstiprināja informāciju par Ukrainas bruņoto spēku triecienu Krievijas amatpersonu tikšanās vietā Juvileinojes ciemā uz laiku okupētajā Hersonas apgabalā. Par to, atsaucoties uz avotiem, ziņo Krievijas RIA-Novosti.

Tiek atzīmēts, ka uzbrukums Krievijas Iekšlietu ministrijas ēkai Hersonas apgabala Yubileynoye ciemā tika veikts no HIMARS MLRS.

Apšaudes rezultātā 4 policisti tika nogalināti un 18 tika ievainoti, sacīja avots. Pēc viņa teiktā, pieci darbinieki ievietoti slimnīcā, pārējiem sniegta palīdzība uz vietas.

18:57 Ukrainas aizstāvji "nodeva metāllūžņos" pašpiedziņas kompleksu Buk-M3, kas izmaksāja aptuveni 40 miljonus dolāru.

Par to ziņo Dienvidu aizsardzības spēku preses dienests. Tiek atzīmēts, ka šobrīd ienaidnieka darbībās nav konstatētas uzbrukuma grupu veidošanās pazīmes, bet uz kaujas zaudējumu fona okupanti aktīvi rotē vienības.

"Aizsardzības spēki turpina ieņemt pozīcijas Dņepras kreisajā krastā, turpina pretbateriju cīņu un iedarbojas uz ienaidnieka pozīcijām un aizmugures rajoniem," norāda preses dienests.

18:00. Otrdien krievi uzbrukuši humānās palīdzības sadales punktam Zaporižjas apgabalā - viens cilvēks gājis bojā, divi cilvēki ievainoti, raksta pravda.com.ua.

17:06. NATO valstīm nepieciešams vienoties par visaptverošu Krievijas iegrožošanas stratēģiju, tādu viedokli NATO valstu ārlietu ministru sanāksmē pauda Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV). "NATO pamatuzdevums ir atturēšana un savas teritorijas aizsardzība no pirmā centimetra, no pirmās minūtes. NATO jauno reģionālo plānu izpilde tiek pilnveidota un nostiprināta. Tuvojoties Latvijas 20.gadskārtai NATO nākamgad un NATO 75.gadskārtai, patlaban alianse ir būtiski stiprinājusi spējas sevi aizstāvēt," pauda Latvijas ārlietu ministrs. Ārlietu ministrs norāda, ka sabiedrotie pastāvīgi turpina palielināt investīcijas aizsardzībā. Nākamgad Latvijas investīcijas pietuvosies 2,4% no iekšzemes kopprodukta, arī citas NATO valstis strādā, lai palielinātu investīcijas līdz vismaz 2% atbilstoši kopīgi pieņemtajiem lēmumiem. Kariņa ieskatā, investīciju pieaugums īpaši būtisks aizsardzības industrijas attīstīšanai, tādējādi saīsinot piegāžu ķēdes.

16:25. NATO dalībvalstu ārlietu ministri trešdien vienojās aktīvāk sadarboties ar Kijivu pie jautājumiem, kas saistīti ar drošību, lai apliecinātu nepārtrauktu atbalstu Ukrainai, neraugoties uz Tuvo Austrumu konflikta saasināšanos. Paziņojumā pēc Ukrainas un NATO padomes pirmās sanāksmes sabiedrotie apņēmās "saglabāt nelokāmas saistības turpināt pastiprināt politisko un praktisko atbalstu Ukrainai". Viņi arī norādīja, ka "turpinās atbalstīt Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams".

15:25. Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārais sekretārs Reinis Brusbārdis ar Vācijas valsts ministri Eiropas un klimata lietās Annu Līrmani un kanclera padomnieci Eiropas politikas jautājumos Undīni Rugi ir vienisprātis par Ukrainas dalības Eiropas Savienībā (ES) perspektīvu, aģentūru LETA informēja ĀM. Sarunu partneri bija vienisprātis arīdzan par iestāšanās sarunu uzsākšanas nepieciešamību, kā arī ES palīdzības Ukrainai nozīmi.

14:20. Lai gan izdevums "Politico" atzinis Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski par ietekmīgāko sapņotāju, ukraiņi un prezidents "nesapņo", bet cīnās par valsts neatkarību, brīvību un teritoriālu nedalāmību, šodien žurnālistiem preses konferencē Rīgas pilī pauda Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, aicināts komentēt ikgadējo ietekmīgāko eiropiešu sarakstu. Taujāts, vai Zelenska atzīšana par ietekmīgāko sapņotāju nav mēģinājums radīt naratīvu, ka arī Ukrainas prezidenta pārliecība par Ukrainas uzvaru kara varēt būt "sapnis", Rinkēvičs sacīja, ka var intelektuāli par kaut ko filozofēt, taču pavisam kaut kas cits ir cīņa par valsts brīvību, neatkarību, redzēt, kā bojā iet cilvēki un darīt visu, lai maksimāli ātri karu izbeigtu. "Manuprāt, šāda veida uzstādījums - sapņot par uzvaru un mērķa sasniegšanu - nebūtu īsti pamatoti, daudz pamatotāk būtu diskutēt nevis par ko sapņo vai nesapņo Ukrainas prezidents, bet kādā veidā palīdzēt Ukrainai īstenot tās uzdevumus, kas ir ne tikai Ukrainas, arī Latvijas, Eiropas un visas pasaules interesēs," pauda prezidents.

12:55. Ukraiņi nepiekāpsies savā cīņā pret Krieviju, lai gan pieaug šaubas par ASV atbalstu un frontē ir panākts minimāls progress, kolēģiem no NATO dalībvalstīm trešdien Briselē paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Mums ir jāturpina, mums ir jāturpina cīnīties. Ukraina neatkāpsies," viņš uzsvēra, piebilstot, ka Kijivas stratēģiskais mērķis joprojām ir nodrošināt valsts teritoriālo nedalāmību 1991.gada starptautiski atzītajās robežās. "Jautājums nav tikai par Ukrainas drošību, tas ir par visas eiroatlantiskās telpas drošību," Kuleba norādīja NATO valstu ārlietu ministru sanāksmē.

12:32. Čehija apstiprina, ka arī nākamajā gadā turpinās apmācīt Ukrainas karavīrus, ziņo pravda.com.ua. Čehijas aizsardzības ministre norāda, ka šobrīd armijas noliktavās trūkst tehnikas, kuru ziedot, taču atbalsts Ukrainai tiks sniegts.Viņa norādīja, ka šobrīd jau aptuveni 3500 ukraiņu karavīru ir izgājuši apmācības Čehijā.

11:50. Slikto laikapstākļu dēļ avarējis Krievijas palaistais drons Shahed-131/136, ziņo pravda.com.ua. "Pat ekstrēmie laikapstākļi spēlē kopā ar mums... pret iebrucējiem. ️Vētras rezultātā okupētajā Krimā avarēja bezpilota lidaparāts Shahed-131/136, kuru krievi palaida no kontrolētajiem valsts dienvidiem. Sūtītais ļaunums ir atgriezies pie neliešiem," sociālajos medijos raksta Ukrainas bruņotie spēki.

10:01. Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs izteicies, ka neizslēdz bruņotu konfliktu starp Krieviju un NATO, minot, ka nav nekādu iespēju atjaunot savstarpējās attiecības, vēstīts pravda.com.ua.

09:15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 327 580 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1140 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5538 tankus, 10 312 bruņutransportierus, 7908 lielgabalus, 910 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 600 zenītartilērijas iekārtas, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5944 bezpilota lidaparātus, 1565 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 348 automobiļus un autocisternas, kā arī 1121 specializētās tehnikas vienību.

08:43. Otrdien krievi 22 reizes apšaudījuši Sumu apgabalu Ukrainas ziemeļaustrumos, nogalinot vismaz trīs cilvēkus, bet vēl trīs cilvēki guvuši ievainojumus, ziņo apgabala administrācija. Starp bojāgājušajiem ir arī septiņus gadus veca meitenīte, kura no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā mirusi.

08:17. Naktī uz trešdienu krievi uz Ukrainu raidījuši 21 uzbrukuma lidrobotu "Shahed" un trīs vadāmās aviācijas raķetes H-59, ziņo Ukrainas Gaisa spēki. Ukrainas aviācija un zenītartilērija notriekusi visu lidrobotus, kā arī divas no trim raķetēm. Arī trešā raķete, kuru nav izdevies notriekt, savu mērķi nav sasniegusi, teikts Gaisa spēki paziņojumā.

07:58. Šodien ceļu no Grobiņas uz Ukrainu sāks sešas neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas, kuras Dienvidkurzemes novads dāvina saviem sadarbības partneriem - Kamiņa-Kaširskas pašvaldībai Ukrainā. Automašīnas Ukrainas pārstāvjiem nodos Polijā, Ļubļinā, un Kamiņa-Kaširskas pašvaldības pārstāvji tālāk paši tās nogādās Ukrainā. Automašīnas sadarbības partneri nodos armijas vajadzībām.

07:06. Vairākas Krievijas bezpilota lidaparātu grupas iekļuvušas Ukrainā un virzās pāri tās teritorijai. Kā ziņo medijs pravda.com.ua., tad Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēma ir dislocēta Hmeļnickas apgabalā.

00:10. NATO sabiedroto starpā joprojām pastāv domstarpības par Ukrainas ātro iestāšanos aliansē ASV un Vācijas nostājas dēļ, kuras uzstāj, ka procesu virza apstākļi, nevis politiski apsvērumi, ziņo pravda.com.ua.