Vairāk nekā puse no mēneša normas vakar nolijusi Skultē, Dobelē un Rīgā

Vairāk nekā puse no ierastās mēneša normas vakar lietusgāžu laikā nolijusi Skultē, Dobelē un Rīgā, aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķi.

Visvairāk lietus lijis Skultē, kur nokrišņu daudzums bijis 54 milimetri (mm), bet mēneša norma ir 79 mm. Rīgā vakar nolija 48 mm, bet mēneša norma ir 80 mm, savukārt Dobelē nolija 45 mm, bet norma ir 73 mm.

Spēcīgi lijis arī Skrīveros, kur nolijis 21 mm, bet mēneša norma ir 86 mm.

Vakar spēcīgās lietusgāzes atnāca ar pērkonu, zibeni un stipru vēju, kas Rīgā un Dobelē sasniedza vētras spēku. Spēcīgākais vējš bijis Rīgā, kur tas sasniedzis 22 metrus sekundē (m/s), savukārt Dobelē vēja ātrums bija 20 m/s, Skrīveros - 16 m/s, bet Skultē - 12 m/s.

Tāpat dienas laikā bija vērojama strauja temperatūras pazemināšanās - Bauskā un Zilānos stundas laikā gaisa temperatūra pazeminājās par 10 grādiem, Skrīveros un Zosēnos - par deviņiem grādiem, Jelgavā - par astoņiem grādiem, bet Rīgā - par septiņiem grādiem.

Stiprs lietus vakar bijis daudzviet Latvijā, bet aizvadītajā naktī spēcīgs lietus vēl bijis Daugavpilī.

Pateicoties dienvidaustrumu, dienvidu vējiem, Rīgas līča piekrastē vietām nedaudz pazeminājusies ūdens temperatūra - Daugavgrīvā ūdens temperatūra ir plus 17,8 grādi, Skultē - plus 18,4 grādi, bet vissiltākais ūdens ir Salacgrīvā - plus 23,5 grādi. Baltijas jūrā Liepājā ūdens temperatūra ir plus 16,4 grādi, bet Ventspilī - plus 20,2 grādi.

Kā informēja LVĢMC, pēc spēcīgā lietus lielākajās Latvijas upēs ūdens līmenis īpaši nav cēlies. Neliela ūdens līmeņu celšanās bijusi Dubnā, Ogrē un Lielajā Juglā, Gaujas un Lielupes lejtecē, kā arī mazajās Vidzemes un Kurzemes upēs.

Arī ūdens temperatūra upēs nav īpaši mainījusies - Gaujā ūdens temperatūra ir plus 24 grādi, Daugavā no plus 23 līdz plus 25 grādiem, Lielupē - plus 26 grādi, bet Ventā ūdens temperatūra ir plus 25 grādi.

Kā prognozē sinoptiķi, īslaicīgs lietus šodien gaidāms vien austrumos, bet pārējās dienās līdz pat nedēļas nogalei lietus nav gaidāms. Lietus tiek prognozēts svētdien, bet to, cik tas būs spēcīgs un ilgs, rādīs laiks, stāstīja sinoptiķi.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais