Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Šovasar gaidāma laba raža, nosaka Teņa diena

© Pixabay

Tanīša dienu atzīmē 17.janvārī un tā tiek saukta arī par Teņa, Tuņņa, Tenīsa, cūkaušu un kuņģa dienu.

Tanīss jeb Tenis ir katoļu iecienītais svētais Antonijs, kurš tradicionāli ir uzskatīts par cūku un visu sīklopu aizbildi. Pastāv ticējums, ka viņš sargā lopus un laukus arī no pērkona un krusas. Ar Teņa dienu sākas ziemas vidus un laiks pagriežas uz pavasara pusi. Teņa dienā tradicionāli ir laika vērojumi. Pēc šīs dienas laika apstākļiem jau senatnē mūsu senči prognozēja, kāds laiks gaidāms pavasarī un vasarā. Laika apstākļu novērojumi vienmēr bijuši aktuāli. Ilgstoši novērojumi ietekmējuši šādas īpašas dienas kā Teņa diena, pēc kurām nosaka turpmāk gaidāmos laika apstākļus. Šajā dienā fiksētie novērojumi tiek salīdzināti ar turpmākajiem laika apstākļiem. Pēc tam var noteikt, vai ticējums un turpmāko laika apstākļu prognoze piepildās.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ziņo, ka šodien Latvijā ir apmācies un gaidāmi ilgstoši nokrišņi. Ilgstoši līs, dienas otrajā pusē gaidāms arī slapjš sniegs. Vakarā, kad gaisa temperatūra būs zem nulles, sinoptiķi brīdina par apledojumu. Tradicionāli saglabājies ticējums, ja Teņa dienā no jumtiem nopil pietiekoši daudz lāses, lai gailis varētu padzerties, tad tajā gadā gaidāma laba raža. Tas nozīmē, ka šodienas lietainais laiks iespējams nesīs labu ražu gaidāmajā vasarā. Arī ticējums, ka Teņa dienā snieg sniegs, tad tas gaidāms visu atlikušo ziemu. Senču ticējumos pastāv uzskats, ka sniegputeņi šajā dienā nes labu miežu ražu. Laika vērotājs Vilis Bukšs vēstī, ka pastāv ticējums, ja Teņa dienā ir atkusnis, tad tas ir uz vienu dienu un vēlāk atkal gaidāms sals. Ja šajā dienā ir sniegputenis, tad tas būs arī Meteņos.

Precīzi kaut ko secināt par gaidāmajiem laika apstākļiem pavasarī un vasarā ir pāragri, jo laika apstākļi ir ļoti mainīgi. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa uzsver, ka gaidāmajām prognozēm var sekot līdzi Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājas lapā, kur var apskatīt gan meteoroloģiskās, gan hidroloģiskās prognozes. Arī šajā ziemā ir liels nokrišņu daudzums. Tradicionāli saglabājušies ticējumi par laika apstākļu pareģošanu Teņa dienā liek domāt, ka ziema turpināsies sniegota un būs daudz nokrišņu. Par to, kādi laika apstākļi Latviju sagaida pavasarī, turpinās prognozēt sinoptiķi. Šodien, Teņa dienā, sinoptiķi brīdina par slapju sniegu un apledojuma rašanos dienas otrajā pusē.