Karstums būs visu nedēļu

© f64

Šonedēļ anticiklonu ietekmē Latvijā gaidāms karsts laiks – dienās gaisa temperatūra pārsniegs 30 grādus pēc Celsija skalas, nokrišņi gaidāmi tikai trešdien Kurzemē un nedēļas beigās daudzviet valstī, prognozē Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra meteorologi.

Lai gan Latvijā šāds karstums šķiet neizturams, un cilvēki interesējas, vai tiešām tik augsta temperatūra ir Latvijai raksturīga, meteorologi, ielūkojoties annālēs, secina, ka dienas ar gaisa temperatūru virs +30 °C pie mums nav gluži retums. Tiesa, parasti tās ir viena divas dienas, taču tagad šāda tveice sagaidāma vēl vismaz nedēļu.

Meteoroloģijas dienests ziņo, ka pirmdien, otrdien maksimālā gaisa temperatūra dienā var sasniegt plus 33 grādus. Savukārt nākamsestdien maksimālā gaisa temperatūra dienā var sasniegt pat plus 34 grādus, jūras piekrastē gan šajā dienā tiek solīti plus 24–26 grādi. Tikai trešdien Kurzemē veidosies gubu mākoņi un gaidāmas lietusgāzes un pērkona negaiss, iespējama krasa vēja pastiprināšanās.

Pēc tam lietus gaidāms nākamās nedēļas nogalē. Tad Baltijai no rietumiem pietuvosies zema spiediena ieplaka ar auksto atmosfēras fronti, līdz ar to Latvijā gaidāmas lietusgāzes ar pērkona negaisu. Vējš iegriezīsies no rietumiem, ziemeļrietumiem un gaisa temperatūra dienā pazemināsies un būs no plus 21 līdz plus 26 grādiem, tikai austrumu rajonos vēl saglabāsies karsts laiks.

Latvijā vasarā – jūnijā, jūlijā un augustā – gaiss dienā visbiežāk iesilst līdz plus 21 plus 26 grādiem. Tomēr vidēji astoņos gados no desmit ir vismaz viena diena, kad kādā vietā Latvijā termometra stabiņš ir pakāpies virs plus 30 grādiem. Vidēji katru ceturto gadu gaiss vietām Latvijā sakarst virs plus 33 grādiem, bet vidēji reizi 20 gados ir iespējams pavisam tropisks karstums virs plus 35 grādiem. Visaugstākā līdz šim novērotā gaisa temperatūra Latvijā ir plus 36,4 grādi, kas ir reģistrēta Daugavpilī 1943. gada 4. augustā. Tieši plus 36 grādi ir reģistrēti arī 1994. gada 13. jūlijā Jelgavā. Šajā gadsimtā Latvijā visaugstāk gaisa temperatūra pakāpās 2006. gadā, kad 9. jūlijā Skrīveros tā sasniedza plus 35,3 grādus.

Ilggadējie gaisa temperatūras novērojumi rāda, ka gaiss virs plus 30 grādiem var sakarst jau maija vidū, jo 1983. gada 17. maijā Rūjienā maksimālā gaisa temperatūra bija plus 34,4 grādi. Jūnijā, jūlijā un augustā temperatūras virs plus 30 grādiem ir iespējamas katru dienu, bet rudenī visvēlāk tās ir reģistrētas 7. septembrī.

Gan meteorologi, gan mediķi aicina šajās dienās rūpēties par veselību, neuzturēties atklātā saulē, lietot daudz šķidrumu. Saglabājoties saulainam laikam, tuvākajā nedēļā Latvijā gaidāma arī augsta ultravioletā radiācija, tādēļ nepieciešama aizsardzība arī no saules stariem.

***

KARSTUMA DŪRIENS

Karstuma dūriens var būt nāvējošs. Tas strauji progresē un var novest pie pēkšņa samaņas zuduma

Galvenās pārkaršanas pazīmes:

- galvassāpes

- slikta dūša

- vemšana

- miegainība

- paaugstināta temperatūra

Ja ir aizdomas, ka kādam ir karstuma dūriens, nekavējoties jāizsauc NMP dienesta mediķi, zvanot 112 vai 113

Avots: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.