Kalnos Zakopanē apmaldās trīs tūristi no Lietuvas; viens nosalst līdz nāvei

© Pixabay.com

Kā vēsta Polijas mediji, naktī no piektdienas uz sestdienu Zakopanes kalnos apmaldījušies un pazuduši trīs tūristi no Lietuvas. Viņu dēļ gaisā tika pacelts helikopters, un tūristus meklēja 44 glābēji.

“Piektdienas vakarā saņēmām divas dažādas ziņas. Vienas no “Slovakian Mountain Rescuers”, bet otras no “Search Ads Center”. Ziņojumi bija par trim lietuviešu tūristiem, kuri pazuduši. Bija grūti noskaidrot, kur viņi atrodas, jo tika norādīta ļoti plaša teritorija,” sacīja Polijas glābēju pārstāvis Pjotrs Konopoka. Meklēšanu uzsāka 44 glābēji. Sestdienas rītā gaisā pacēlās arī helikopters.

“Vienu no tūristēm izdevās atrast sestdienas pēcpusdienā, viņa bija bezsamaņā, un viņas ķermeņa temperatūra bija tikai 21 grāds. Glābēji un ārsts sildīja viņu divas stundas. Vēlāk viņa ar trošu vagoniņu tika nogādāta ātrās palīdzības mašīnā un helikopters viņu aizveda uz vienu no Krakovas slimnīcām,” skaidroja glābēji. Pārējie divi lietuvieši atrasti pie Gasiencovas pārejas, prom no tūristu ceļa.

Diemžēl Lietuvas Republikas vēstniecība Polijas Republikā saņēma oficiālu apstiprinājumu, ka 28. septembrī pēc negadījuma kalnos slimnīcā Krakovā viena Lietuvas pilsone nomirusi. Ministrija atzīmē, ka notikušā apstākļi tiek izmeklēti, taču izmeklēšanas detaļas netiek publicētas un publiskotas.

Pēc glābēju teiktā, tūristi no Lietuvas pat nevarēja pastāstīt sava brauciena detaļas - ne no kurienes sākuši, ne uz kurieni dodas. Viņiem nebija arī vajadzīgā ekipējuma vai siltu drēbju. Sievietes nevarēja paskaidrot, kur plāno nakšņot, un sacīja, ka apmetušās Katovicē, lai gan patiesībā nakšņojušas Kuznicē.

Ziņots, ka piektdienas vakarā Tatros bija slikti laikapstākļi, kas pasliktinājās naktī. Bieza migla klāja kalnu virsotnes, redzamība bija ļoti ierobežota, un temperatūra noslīdēja līdz 4 grādiem. Pūta arī milzīgs vējš, kas vietām sasniedza pat 120 km/h brāzmās, lija lietus.