Laika zīmju vērotājs prognozē, vai oktobrī jau gaidāms sniegs

© SCANPIX

Šonedēļ Latvijā piedzīvojām šī rudens pirmo vētru. Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savās prognozēs skaidro, vai arī oktobrī mūsu valstī gaidāms stiprs vējš un lietus.

"Oktobris ir lietus un rudens vēju mēnesis. Ja oktobris sākas ar siltu laiku, tad aiziet ar aukstu un otrādi. Ticējums saka, ja oktobris skaidrs, sauss, tad būs vējaina ziema. Ja oktobrī vēl siltas dienas, tad būs silti Ziemassvētki. Ja Veļu mēnesī daudz miglas - ziema būs sniegaina. Jauks oktobris paredz agru un skaistu pavasari," savā blogā informē V.Bukšs.

Oktobra vidū pastiprināsies vējš un tuvāk jūrai iespējamas rudens vētras.

Viņš arī skaidro, ka laika apstākļi augusta un septembra nozīmīgajās dienās norādot, ka oktobris būs ar mainīgiem laika apstākļiem. Laika posmā līdz 12.oktobrim saulainas dienas mīsies ar mākoņainām, kas atnesīs īslaicīgu lietu un reizēm arī krusu. Dažviet lietus var būt ilgstošs. Gaiss dienā iesils no +10 līdz +15 grādiem. Skaidrās bezvēja naktīs dažviet Latvijā gaidāmas arī nelielas rudens salnas.

AFP/ SCANPIX

"Oktobra vidū pastiprināsies vējš un tuvāk jūrai iespējamas rudens vētras. Nokrišņi īslaicīgi, gan lietus, krusa un slapjš sniegs. Dienas rudenīgi vēsas. Temperatūra dienās ap + 10, +15 grādiem, bet Austrumlatvijā arī dienās ne vairāk kā +5 grādi. Naktīs jau daudzviet iespējamas nelielas rudens salnas," uzsver laika zīmju vērotājs.

Runājot par laikapstākļiem novembrī, V.Bukšs norāda, ka novembris rādās būt rudenīgs.

Šī brīža novērojumi arī liecinot, ka oktobra otrajā pusē būs vairāk dienu ar brāzmainiem vējiem, vairāk nokrišņiem. Iespējams arī slapjš sniegs. Arī gaiss kļūs vēsāks un dienās iesils no +3 līdz +12 grādiem. Ap 20.oktobri arī gaidāms, ka naktī gaiss atdzisīs līdz pat -5 grādu atzīmei.

"Pagājušais siltais augusts norāda uz vējainu un pat vētrainu lietus mēnesi. Kopumā, sekojot norādēm dabā un nozīmīgajās laika zīmju dienās, oktobris rādās būt tuvu ilggadējiem vidējiem šī mēneša temperatūru rādījumiem un ar nokrišņiem tuvu normai. Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, arī oktobrī, nokrišņu sadalījums būs nevienmērīgs," norāda V.Bukšs.

Runājot par laikapstākļiem novembrī, V.Bukšs norāda, ka novembris rādās būt rudenīgs, vien ar mazas "ziemiņas" vaibstiem mēneša otrajā pusē.

Jau vēstīts, ka arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes liecina, ka oktobra pirmajā nedēļā gaidāmi nepastāvīgi laikapstākļi. To noteiks vairāki cikloni starp kuriem īslaicīgi pastiprināsies augsta spiediena atzari, līdz ar to Latviju nedēļas gaitā šķērsos vairākas nokrišņu zonas, kā arī atkal gaidāma vēja pastiprināšanās - no nedēļas vidusvējš teritorijas lielākajā daļā brāzmās sasniegs 15-18 m/s, atsevišķās dienās piekrastē līdz 23 m/s. Naktīs lielākoties gaiss atdzisīs līdz +4...+10 grādiem, bet dienas laikā lielākoties iesils līdz +9...+14 grādiem, tikai saulainākas dienās vēl par kādu grādu vairāk.